08-03-07

De vermoorde vastgoedhandelaar


Moord op vastgoedhandelaar achter gesloten deuren

Image Hosted by ImageShack.us

OM wil zitting moord Endstra zonder publiek

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft de rechtbank verzocht de deuren van de zittingszaal gesloten te houden tijdens de eerste pro-formazitting omtrent de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra. Op 27 maart moeten drie verdachten voor het eerst op een in beginsel openbare zitting in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam verschijnen.

Als het aan het OM ligt, worden pers en publiek niet tot die zitting toegelaten. Volgens persofficier van justitie Hanneke Festen houdt deze wens verband met de zogeheten beperkingen waarin de verdachten zitten. Zij mogen in het belang van het onderzoek geen contact hebben met de buitenwereld, alleen met hun advocaat.

De rechtbank heeft nog niet over het verzoek van het OM beslist.

Bodem
Het stuit op fel verzet bij de betrokken raadslieden. "Ik heb dit in twintig jaar praktijk niet eerder meegemaakt", zegt de Amsterdamse strafpleiter Nico Meijering. "Nog even en de officier van justitie en de rechter blijven ook geheim. Ik dacht we de bodem zo langzamerhand wel hadden bereikt, maar dat is kennelijk niet zo."

Monddood
Volgens Meijering doet het OM "buitengewoon geheimzinnig" over de zaak. "95 Procent van deze zaak is geheim. Ik krijg nauwelijks stukken. Mijn cliënt zit al maanden in beperkingen. Dat is uitzonderlijk lang." Ook advocate Brigitte Roodveldt beklaagt zich over het feit dat zij tot dusver slechts over een flinterdun dossier beschikt. "Als ik op internet informatie zoek over deze zaak, heb ik meer dan wat ik tot nu van het OM heb ontvangen", aldus Roodveldt.

Meijering weigert zich "monddood" te laten maken. "Ik wil mijn mening kunnen geven en in het openbaar de onschuld van mijn cliënt kunnen bepleiten."

Identiteit
Willem Endstra werd op 17 mei 2004 voor zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan doodgeschoten. De verdachten werden vorig jaar december gearresteerd. Over hun identiteit is weinig tot niets bekend.

Wijlen Endstra speelt een centrale rol in het proces tegen Willem Holleeder, dat op 2 april begint. Holleeder zou de vermogende Endstra stelselmatig voor vele miljoenen hebben afgeperst. Of hij ook de hand heeft gehad in de gewelddadige dood van Endstra, wordt nog steeds onderzocht.

NU, 7 maart 2007

http://www.nu.nl/news/1000242/15/OM_wil_zitting_moord_End...

14:06 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (4)

Commentaren

De moord op Endstra Dat het immobiliën-milieu pure maffia is en dat er tal van stille afrekeningen binnen dit milieu plaats vinden, was mij al langer bekend.

Wie meer wil weten over de moord op Endstra:
http://www.google.be/search?q=moord+Endstra&hl=fr&start=30&sa=N

Gepost door: Jef | 08-03-07

Reageren op dit commentaar

De moord op Endstra Endstra vermoord


AMSTERDAM - De Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra (52) is vandaag rond het middaguur neergeschoten. Hij werd na het verlaten van zijn kantoor (Convoy bv) op de Apollolaan onder vuur genomen en overleed kort daarop aan zijn verwondingen.

Endstra's vaste advocaat, mr. Jurjen Pen, bevestigde rond één uur dat Endstra was overleden. ''Ik heb dat zojuist vernomen van mensen van zijn kantoor.'' De politie zei echter even na enen dat hij nog leefde, maar zwaargewond was.

Pen zei niet te weten of er enigerlei verband is tussen de aanslag op de vastgoedhandelaar en Endstra's optreden, gisteren, in het programma Business Class van zijn vriend en collega-vastgoedhandelaar Harry Mens. ''Het kan, ik weet het niet, ik sluit het niet uit, maar op dit moment lijkt het me het beste dat ik daar geen standpunt over inneem.''

De liquidatie van Endstra volgt op een voor hem tumultueuze week. Vorige week werd bekend dat justitie in Amsterdam hem wil gaan vervolgen wegens tal van strafbare feiten. Endstra tekende tegen die strafvervolging via Pen beroep aan bij de Amsterdamse rechtbank, en kreeg deels gelijk. Justitie mocht hem wel vervolgen, aldus de rechtbank donderdag, voor dubieuze onroerendgoedtransacties met het Bouwfonds van ABN Amro.

Endstra legde die uitspraak uit als een overwinning: na veertien jaar onderzoek was er niets gebleken van zijn rol als witwasser van de onderwereld.

Gisteren verscheen Endstra bij Harry Mens, waar hij alle beschuldigingen opnieuw ontkende. Dat hij twee jaar geleden met Heineken-ontvoerder Willem Holleeder is gefotografeerd op een bankje op de Apollolaan (vlak bij de plek waar nu de aanslag is gepleegd), had niets te betekenen, het was stom toeval. Ook met topcrimineel Johnny Mieremet (de voomalige zakenpartner van Sam Klepper) had Endstra nooit iets van doen gehad. Hooguit had hij eens zaken gedaan met de vriendin van Mieremet.

Willem Endstra kwam de afgelopen vijftien jaar herhaaldelijk in het nieuws, meestal als beweerde witwasser van grote criminelen. De eerste keer gebeurde dat begin jaren negentig, toen het toenmalige Interregionaal Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht de xtc-bende van Jan van Dalen oprolde. Een aantal kopstukken van de bende werd veroordeeld, een aantal andere geliquideerd. Justitie zag Endstra als de witwasser van de groep, maar na jarenlang juridisch gesteggel kwam Endstra via een schikking met justitie goed weg.

In 1995 kwam Endstra wederom bovendrijven in een groot onderzoek; dit keer betrof het een internationale hasjbende. In Endstra's kantoorpand aan de Apollolaan werd opnieuw een inval gedaan.

Bij de schietpartij vanmorgen raakte een tweede man zwaargewond. Het zou gaan om de zoon van vastgoedhandelaar Uli Denneboom. Endstra en het tweede slachtoffer stonden op het punt in een zilveren BMW te stappen toen zij onder vuur werden genomen.

BART MIDDELBURG

http://www.crapforum.nl/showthread.php?p=699169

Gepost door: Jef | 08-03-07

Reageren op dit commentaar

De moord op Endstra Vastgoedmagnaat Endstra vermoord

Willem Endstra, een van de grootste vastgoedbezitters van het land, is vandaag vermoord. Vlak bij zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam is hij neergeschoten. Een of meerdere daders zijn gevlucht.

Endstra werd in de publiciteit bekend als 'bankier van de onderwereld'. Hij bleef het liefst anoniem. Dat was voor zijn gezondheid het beste, want Endstra zou intussen zoveel vijanden hebben in het criminele circuit dat hij liquidatie moest vrezen.

In 2002 plaatste het tijdschrift Quote een foto van Endstra in gezelschap van Heineken-ontvoerder Willem H. (Holleeder). Hij was zeer ongelukkig met die foto omdat hij herkenning vreesde, waardoor zijn veiligheid in gevaar kon komen. De vastgoedhandelaar probeerde vergeefs via de rechter het bewuste Quote-nummer uit de roulatie te houden.

Opvallend genoeg ontkende Endstra zondag op televisie in het programma Business Class elke betrokkenheid bij de misdaad. Alle aantijgingen van de afgelopen veertien jaar hierover waren volgens hem ,,volstrekte lariekoek''.

Endstra zou een belangrijke schakel hebben gevormd tussen de boven- en onderwereld en zou criminelen hebben geholpen hun zwarte geld wit te wassen. Omdat hiervoor onvoldoende bewijs was, mocht het OM van de rechtbank in Amsterdam Endstra hiervoor niet vervolgen. De aanklagende instantie mocht van de rechter wel verder gaan met het onderzoek naar de vastgoedmagnaat in de zogenoemde Bouwfondszaak. Justitie verdacht hem hierin van valsheid in geschrifte bij de overdracht van onroerend goed.


17 mei 2004

http://www.tweevandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=2&sid=28347

Gepost door: Jef | 08-03-07

Reageren op dit commentaar

De Endstra-tapes Naar aanleiding van de moord op vastgoedmakelaar Endstra, schreef Bart Middelburg het boek 'De Endstra-tapes'.

Het is de integrale weergave van de gesprekken die de Amsterdamse vastgoedmakelaar (vermoord in 2004) hield met de Criminele Inlichtingendienst van de Amsterdamse politie over zijn contacten met de onderwereld.


Auteur: Bart Middelburg
ISBN: 904680139X
Aantal pagina's: 351
Uitvoering: paperback
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam


Review:

De handel in onroerend goed is voor zware criminelen een geschikte weg om hun zwarte geld wit te wassen. De Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra liet zich daarvoor gebruiken en had contact met criminelen als Sam Klepper, Johnny Mierenet, Ronald van Essen en een club als de Hell's Angels. Willem Holleeder, tegen wie nu een proces wordt gevoerd omdat hij onder meer opdracht zou hebben gegeven voor zo'n 25 liquidaties, perste Endstra af en zou eveneens de moord op hem hebben bevolen - een misdaad die in mei 2004 plaatsvond. Endstra zag de bui al ver van tevoren hangen en hield, om van zijn kwelgeest Holleeder af te raken, vijftien gesprekken met de Criminele Inlichtendienst van de Amsterdamse politie - telefonisch of veiligheidshalve in een rondrijdende auto. Die op de band opgenomen gesprekken zijn in dit boek integraal afgedrukt in enigszins door twee journalisten geredigeerde vorm; soms is van een gesprek een samenvatting opgenomen. Beide editeurs voorzagen het boek van een uitvoerige inleiding en nawoord. Gezien de dramatische moord op Endstra en het geruchtmakende proces tegen Holleeder die alom in de media als een meedogenloze crimineel wordt afgeschilderd, valt voor dit boek een behoorlijke belangstelling te verwachten.

Gepost door: Jef | 08-03-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.