16-10-06

Waalse burgemeester in de cel


Het wordt tijd dat men hier en daar in Vlaanderen ook eens grote kuis houdt...

Image Hosted by ImageShack.us
Georges Rovillard

Image Hosted by ImageShack.us
PS-voorzitter Elio Di Rupo: ,,Wie in de fout is gegaan, verdient het niet om verkozen of herkozen te worden.''

De PS-burgemeester van Fontaine L'Evêque zit in de cel wegens verduistering van overheidsgeld.

Georges Rovillard (60) had maandag pas aangekondigd dat hij op het eind van het jaar uit de actieve politiek zou stappen. Vier dagen later werden huiszoekingen uitgevoerd in zijn woning, in die van gemeentesecretaris Michel Carlier en in het stadhuis van Fontaine L'Evêque. De zowat twintig speurders namen verschillende documenten in beslag. De dienst Financiën werd verzegeld. Na die huiszoekingen werd Rovillard aangehouden en overgebracht naar de gevangenis Jamioulx.

Hij wordt verdacht van het misbruik van Europese subsidies, die moesten dienen om gemeentelijke besturen in de hele wereld te ondersteunen. Een groot gedeelte van de subsidies, die werden toegekend aan vzw's, zou gebruikt zijn voor ,,studiereizen'' naar onder meer Chili, Griekenland en Cyprus, waaraan de burgemeester graag deelnam. Bovendien zouden de vzw's die de Europese steun ontvangen, honderdduizenden euro's schulden hebben tegenover de gemeentelijke administratie.

De zaak komt bovenop de klachten tegen de lokale socialehuisvestingsmaatschappij Foyer Fontannois. Die wordt verdacht van het vervalsen van openbare aanbestedingen, onbezonnen aankopen en het aankopen van bureaumateriaal bij bedrijven die banden hebben met de leiding van de maatschappij. Ook daar riepen de reis- en vertegenwoordigingskosten vragen op

Rovillard stond bekend als een autoritaire en alomtegenwoordige burgemeester, die achttien jaar lang alles en iedereen controleerde. Tenminste, als hij aanwezig was. De man verbleef heel regelmatig in het buitenland.

,,Het gerecht moet zo snel mogelijk duidelijkheid brengen in deze zaak'', reageert PS-voorzitter Elio Di Rupo. ,,Als blijkt dat een PS'er fouten heeft, begaan, zal de partij ook interne sancties nemen. Wie in de fout is gegaan, verdient het niet om verkozen of herkozen te worden.'' Di Rupo onderstreept dat de vernieuwing in zijn partij is ingezet. ,,Als oude PS-gekozenen op deze manier opzijgezet moeten worden, zal dat de sereniteit in onze partij niet in het gedrang brengen.''

Intussen overwegen verscheidene kandidaten voor de vacatures van directeur bij het Waalse ministerie voor Infrastructuur en Transport en het ministerie van het Waalse Gewest om klacht in te dienen bij de Raad van State. Ze klagen aan dat 68 van de 73 benoemde directeuren een PS-partijkaart hebben. De krant Vers L'Avenir, die de zaak uitbracht, schrijft op basis van vakbondsbronnen dat de vacatures geen functieomschrijving bevatten. Kandidaten werden afgewezen op basis van arbitraire en vage redenen.

De Waalse minister van Openbaar Ambt, Philippe Courard (PS), ontkent dat er sprake is geweest van beïnvloeding. ,,Ik heb niemands partijkaart gevraagd.'' (wwi)

De Standaard, maandag 16 oktober 2006

02:38 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.