19-08-06

VN-resolutie: een basis voor duurzame vrede ?


Alhoewel een woordvoerder van het Israëlische leger noch bevestigde noch ontkende, zou het bestand op een ernstige wijze geschonden zijn geweest. Israël dat zich via de VN-resolutie het recht toeëigende om 'defensieve militaire operaties te blijven uitvoeren op Libanees grondgebied' zou een raid in het oosten van Libanon hebben uitgevoerd.

De VN-resolutie die grotendeels door 'vredesduif' de Verenigde Staten werd opgesteld, bevat een aantal bepalingen die ongetwijfeld tot nieuwe conflicten zullen leiden.

Image Hosted by ImageShack.us

TYRUS - Israëlische soldaten en strijders van de radicale islamitische beweging Hezbollah zijn zaterdag slaags geraakt na een Israëlische raid op een dorp in het oosten van Libanon. Dat heeft de Libanese politie gemeld. Het zou gaan om de eerste schending van het staakt-het-vuren dat sinds 14 augustus van kracht is.

Geruggesteund door luchtaanvallen zouden Israëlische helikopters zaterdagochtend twee voertuigen van het type Hummer hebben afgezet in de bergachtige streek van Afqa, zo’n 30 kilometer ten oosten van Baalbek. De voertuigen begaven zich oostwaarts naar het dorp Boudai, waar een aanval werd ingezet op een schoolgebouw. Volgens de zegsman van de Libanese overheid kwam het vervolgens tot een vuurgevecht tussen Israëlische soldaten en strijders van Hezbollah.

Bronnen bij Hezbollah in de Libanese hoofdstad Beiroet hebben het incident inmiddels bevestigd. Een woordvoerder van het Israëlische leger bevestigde noch ontkende het nieuws. Indien Israël het treffen alsnog bevestigt, vormt het gevecht de eerste ernstige schending van het staakt-het-vuren dat beide partijen sinds maandag in acht nemen.

De Standaard, zaterdag 19 augustus 2006 | Bron: afp

15:39 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0)

15-08-06

De moord op Stacy en Nathalie

Geen vreemd DNA op lichamen van Stacy en Nathalie

Image Hosted by ImageShack.us

BRUSSEL - Het onderzoek van de lichamen van de vermoorde Luikse meisjes Stacy en Nathalie heeft geen bruikbare DNA-sporen opgeleverd. Dat meldt televisiezender RTBF in haar journaal.

De onderzoekers hopen dat de analyse van de vezels die op de kleding van Stacy en Nathalie is gevonden wel uitsluitsel zal brengen.

Niets laat voorlopig toe de schuld van hoofdverdachte Abdallah Ait Oud aan te tonen. Die is nog steeds gearresteerd onder beschuldiging van ontvoering, moord en verkrachting.

Binnen vijf dagen verschijnt Ait Oud opnieuw voor de raadkamer. map

De Standaard, maandag 14 augustus 2006 | Bron: belga


Luikse procureur kan ontbreken DNA niet bevestigen

Image Hosted by ImageShack.us

BRUSSEL - De Luikse procureur-generaal heeft nog geen bevestiging gekregen dat het onderzoek van de lichamen van de vermoorde Luikse meisjes Stacy en Nathalie geen bruikbare DNA-sporen zou hebben opgeleverd. Dat zei hij dinsdag aan het Franse persagentschap AFP.

De Franstalige zender RTBF meldde maandagavond dat het onderzoek geen sporen opleverde. De Luikse procureur-generaal Cédric Visart de Bocarmé bevestigde dit dinsdagochtend aan AFP, maar hij kwam terug op die uitspraak. ,,Die informatie kan op dit ogenblik nog niet bevestigd worden'', aldus Cédric Visart de Bocarmé. Maar zelfs al blijken de resultaten negatief, ,,het huidige dossier wordt daardoor niet in vraag gesteld'', klinkt het. ,,Het dossier hangt niet enkel af van de DNA-analyse'' en de sterke verdenkingen die er zijn ten aanzien van verdachte Abdallah Ait Oud, blijven onveranderd, aldus de procureur.

Aid Oud was al aangeklaagd voor de ontvoering van Nathalie en de 7-jarige Stacy, die beiden werden gewurgd nadat zij op 10 juni tijdens een buurtfeestje spoorloos verdwenen. De 39-jarige Aid Oud gaf zichzelf aan bij de politie op 13 juni.

Hij ontkent betrokkenheid bij de moorden. Hij werd in december ontslagen uit een psychiatrische inrichting waar hij op een gesloten afdeling verbleef nadat hij voor de tweede maal was veroordeeld wegens seksueel misbruik van kinderen.

De Standaard, maandag 14 augustus 2006 | Bron: belga

15:03 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0)

12-08-06

Geen vrede in het Midden-Oosten


En terwijl iederéén nog gelooft in de VN-Veiligheidsraad en gelooft dat er vrede op komst is, zetten de Israëlische troepen hun nieuwe grondoffensief ongestoord verder.

Het geweld gaat dus gewoon door, ondanks VN-resolutie 1701 die oproept de vijandelijkheden onmiddellijk stop te zetten.

Bij een ochtendlijke luchtaanval van het Israëlische leger op een dorp ten oosten van de haven van Tyrus vielen al vijf doden, aldus de politie. Israël bombardeerde ook de dorpen Ghandouriyé en Froun, ten oosten van Tyrus.

Intussen leverden de Verenigde Staten opnieuw clusterbommen aan Israël.

Image Hosted by ImageShack.us
Zij stonden erbij en keken ernaar...

Forumdiscussie 'Internationale politiek':http://forum.politics.be

13:31 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0)

Toch vrede in het Midden-Oosten ?

Antwerpen, 12.8.2006 - Er is eindelijk een overéénkomst over een ontwerpresolutie voor Libanon.

De Israëlische Premier Olmert zou er in principe mee akkoord zijn maar het Israëlische offensief in Libanon wordt verdergezet zonder rekening te houden met de honderduizenden vluchtelingen die dringend hulp nodig hebben.

Vermoedelijk wil Israël op die manier druk uitoefenen aan de onderhandelingstafel.

Image Hosted by ImageShack.us

Ontwerpresolutie voorziet 15.000 VN-soldaten

NEW YORK - Frankrijk en de Verenigde Staten zijn het eindelijk eens over een ontwerpresolutie voor Libanon. Het Frans-Amerikaanse voorstel roept op tot de onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden en de ,,zo vlug mogelijke'' terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten.

Unifil, de VN-macht in Zuid-Libanon, moet worden uitgebreid tot 15.000 manschappen.

Unifil moet worden uitgebreid tot 15.000 manschappen en ook het mandaat wordt volgens de tekst verruimd.

Tegelijk roept de tekst Libanon op ,,zijn strijdkrachten te ontplooien in het zuiden, gelijktijdig met de terugtrekking van het Israëlische leger tot achter de Blauwe Linie, en dit in coördinatie met de ontplooiing van Unifil''.

Het document wordt vrijdagnacht bij de VN-Veiligheidsraad ingediend, met de bedoeling er later op de avond over te stemmen.

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft een bestandsovereenkomst waarover de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties naar verwachting een resolutie zal aannemen, aanvaard en de Verenigde Staten daarvan op de hoogte gebracht. Toch gaat het offensief in Libanon voorlopig gewoon verder.

Olmert zal zijn regering aanbevelen de overeenkomst tijdens het kabinetsberaad van zondag goed te keuren, zei een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Gideon Meir.

Hij zei ook dat het offensief vooralsnog doorgaat. Het was niet direct duidelijk of het zal worden gestaakt nadat de Veiligheidsraad de resolutie heeft aangenomen, of pas als het Israëlische kabinet de overeenkomst heeft goedgekeurd. kld

De Standaard, vrijdag 11 augustus 2006 | Bron: afp, ap

00:47 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0)

11-08-06

Geen vrede in het Midden Oosten


Antwerpen 11.8.2006 - De Israëlische Premier Olmert heeft het sein gegeven tot een uitbreiding van het offensief in Libanon. Er komt dus geen vrede in het Midden-Oosten.

Tienduizenden soldaten zullen tot aan de Zuid-Libanese rivier de Litani oprukken en de rest van Libanon wordt door de Israëlische Luchtwaffe verder gebombardeerd zonder rekening te houden met de honderdduizenden vluchtelingen.

De praatjes over 'Vrede' van Condoleezza Rice, Bush en Blair waren alleen maar bedoeld om wat zand in de ogen van de goedgelovigen te strooien.

Zonder de lauwe reacties van de VN-Veiligheidsraad en de Europese Unie was het nooit zover gekomen.

De oorlog zal nog minstens 30 dagen duren.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
Geestelijke leiders op de vredesbetoging van 6.8.2006 te Brussel

20:54 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0)

09-08-06

Israël voert een 'Totalkrieg' in Libanon


TOTALKRIEG

Image Hosted by ImageShack.us

Antwerpen, 9.8.2006 - Wie Condoleezza Rice en Tony Blair geloofde, komt weer bedrogen uit.

Zoals te verwachten was, wordt het Israëlisch grondoffensief in Libanon nog verder uitgebreid. De tienduizend man Israëlische grondtroepen krijgen er nog eens 20.000 man bij. De troepenmacht mag Libanon minstens tot aan de Litani-rivier binnendringen.

Op vrede hoeft men dus niet te rekenen. Israël krijgt van de Verenigde Staten nog 30 dagen om haar klus af te werken.

De VN-Veiligheidsraad trekt zich niets aan van de voortdurende mensenrechtenschendingen door Israël en de humanitaire ramp die zich in Gaza en Libanon voltrekt.

Image Hosted by ImageShack.us
Libanezen bestormen woedend de VN-gebouwen in Beiroet dat nu veel weg heeft van een spookstad

17:10 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0)

05-08-06

Geen vrede in het Midden-Oosten


Image Hosted by ImageShack.us

Na enkele bloedbaden die door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet werden veroordeeld, gaat Israël gewoon verder met zijn bombardementen op Libanon terwijl het zogezegd alleen maar de bedoeling was om een 'Veiligheidszone' in Zuid-Libanon te creëren.

De Libanese hoofdstad Beiroet is bijna volledig van de buitenwereld afgesneden en ook de infrastructuur van de christelijke gemeenschap in Beiroet werd gisteren gebombardeerd.

Hulporganisaties zijn niet meer in staat om hulp te bieden en Unicef doet een dringende noodoproep omdat het vreest dat er allerlei ziekten onder de Libanese kinderen zullen uitbreken.

De Europese leiders noemen de situatie enkel 'verontrustend' en daar blijft het bij. De bilaterale contacten met Israël worden niet eens in vraag gesteld (wat automatisch een goedkeuring van het Israëlische optreden inhoudt). Alleen de Mexicaanse president had de moed om een onmiddellijk staakt-het-vuren te eisen en zijn ambassadeur uit Israël terug te roepen.

Condoleezza Rice en Tony Blair houden niet op te herhalen dat er 'één dezer dagen' een oplossing uit de bus komt maar de Verenigde Staten en Engeland doen al 24 dagen al het mogelijke om een staakt-het-vuren en een resolutie van de VN-Veiligheidsraad te voorkomen.

Israël zoekt thans propagandamakers die de Israëlische politiek en de bombardementen op de Libanese en Palestijnse bevolking via de discussiefora en blogs op het Internet willen ondersteunen.

Image Hosted by ImageShack.us

http://www.indymedia.be/en/node/3407

Discussieforum 'Israël valt Gaza en Libanon binnen':http://forum.politics.be

13:56 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0)

01-08-06

Karel De Gucht: afschuw over Israëlische bombardement op Qana


Image Hosted by ImageShack.us

De Belgische Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht drukte zijn afschuw uit over het Israëlische bombardement in het Libanese dorp Qana.

"Ik veroordeel de luchtaanval van het Israëlische leger op Qana, waarbij tientallen onschuldige burgers om het leven kwamen of gewond raakten, onder wie vele kinderen", zegt De Gucht.

De Gucht erkent het recht van Israël om zich te verdedigen, maar beschouwt de aanval als "volledig buitenmaats en op geen enkele manier te rechtvaardigen". Hij vindt dat verontschuldigingen hier niet volstaan.

De redenering dat er eerst duidelijke politieke contouren moeten zijn, voor sprake kan zijn van een bestand, gaat volgens De Gucht niet op. Hij refereert aan de 600 dodelijke slachtoffers, de humanitaire situatie in Libanon die niet te overzien is en aan de infrastructuur die volledig is vernield.

De Gucht riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren wat ten hoogste merkwaardig is omdat De Gucht tot nogtoe het stilzwijgen behield en slechts herhaalde wat de Verenigde Staten hem dicteerde.

00:40 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (2)