12-08-06

Toch vrede in het Midden-Oosten ?

Antwerpen, 12.8.2006 - Er is eindelijk een overéénkomst over een ontwerpresolutie voor Libanon.

De Israëlische Premier Olmert zou er in principe mee akkoord zijn maar het Israëlische offensief in Libanon wordt verdergezet zonder rekening te houden met de honderduizenden vluchtelingen die dringend hulp nodig hebben.

Vermoedelijk wil Israël op die manier druk uitoefenen aan de onderhandelingstafel.

Image Hosted by ImageShack.us

Ontwerpresolutie voorziet 15.000 VN-soldaten

NEW YORK - Frankrijk en de Verenigde Staten zijn het eindelijk eens over een ontwerpresolutie voor Libanon. Het Frans-Amerikaanse voorstel roept op tot de onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden en de ,,zo vlug mogelijke'' terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten.

Unifil, de VN-macht in Zuid-Libanon, moet worden uitgebreid tot 15.000 manschappen.

Unifil moet worden uitgebreid tot 15.000 manschappen en ook het mandaat wordt volgens de tekst verruimd.

Tegelijk roept de tekst Libanon op ,,zijn strijdkrachten te ontplooien in het zuiden, gelijktijdig met de terugtrekking van het Israëlische leger tot achter de Blauwe Linie, en dit in coördinatie met de ontplooiing van Unifil''.

Het document wordt vrijdagnacht bij de VN-Veiligheidsraad ingediend, met de bedoeling er later op de avond over te stemmen.

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft een bestandsovereenkomst waarover de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties naar verwachting een resolutie zal aannemen, aanvaard en de Verenigde Staten daarvan op de hoogte gebracht. Toch gaat het offensief in Libanon voorlopig gewoon verder.

Olmert zal zijn regering aanbevelen de overeenkomst tijdens het kabinetsberaad van zondag goed te keuren, zei een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Gideon Meir.

Hij zei ook dat het offensief vooralsnog doorgaat. Het was niet direct duidelijk of het zal worden gestaakt nadat de Veiligheidsraad de resolutie heeft aangenomen, of pas als het Israëlische kabinet de overeenkomst heeft goedgekeurd. kld

De Standaard, vrijdag 11 augustus 2006 | Bron: afp, ap

00:47 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.