27-06-06

Busmoord Antwerpen: 6 verdachten aangehouden

Antwerpen is de thuishaven van het Vlaams Belang. Zijn de spanningen tussen de verschillende gemeenschappen daardoor zo groot dat dit regelmatig tot geweld met een dodelijke afloop leidt ? Na de racistische moord in Antwerpen van een zekere Hans Van Themsche die de Malinese N'doye Olemaou en de tweejarige Luna doodschoot en de Turkse Songul Koç zwaar verwondde, is het nu weer de beurt aan enkele jonge Marokkanen die de commentaar van een man op de bus niet konden slikken en er blindelings op los sloegen.

De media besteden bijzonder veel aandacht aan alle mogelijke geweldsdelicten en zorgen er door hun sensationele berichtgeving voor een deel voor dat het geweld in bepaalde kringen wordt aangewakkerd alhoewel er hier en daar ook wel verzoende geluiden weerklinken.

De politieke partijen (waaronder ook het Vlaams Belang) reageren zoals voorzien en proberen politieke munt te slaan uit de gebeurtenissen. 'Meer Veiligheid' roepen zij in koor.


Minstens drie van de zes verdachten moord op bus aangehouden

De politie in Antwerpen heeft maandagavond naar eigen zeggen drie verdachten van het dodelijke busincident van zaterdag opgepakt. Het gaat om een meerderjarige en twee minderjarigen. Premier Verhofstadt heeft de politie gefeliciteerd.

Een vierde minderjarige verdachte wordt nog opgespoord. Dat meldt Dominique Reyniers van het Antwerpse parket. Eerder wist de VRT te melden dat vijf van de zes allochtone jongeren na een tip vanuit de migrantengemeenschap zouden zijn aangehouden.

"Uit politionele informatie is een piste naar voren gekomen die voorwerp uitmaakt van onderzoek. Maandag in de vroege avond vond een politionele tussenkomst plaats ten aanzien van vier verdachten. Drie van hen werden maandagavond opgepakt voor de duur van het onderzoek. Een vierde minderjarige wordt nog opgespoord", zegt Reyniers.

De verdachten zijn volgens Reyniers van hun vrijheid beroofd en worden verhoord door de politie. Nadien neemt de politie contact op met de onderzoeksrechter, die beslist of ze worden voorgeleid. Dat gebeurt wellicht dinsdag, aldus Reyniers. Dat is het enige dat het parket op dit moment kan bekendmaken, benadrukt Reyniers.

De VRT meldde een half uur eerder in "Terzake" (Canvas) dat de speurders vijf jongeren konden oppakken, onder meer in de Veldstraat. De openbare omroep baseerde zich naar eigen zeggen "niet op een officiële, maar een betrouwbare bron".

VTM meldde maandagavond in een flash dat de speciale interventie-eenheid van de federale politie twee verdachten had opgepakt. Maandagavond vonden alleszins diverse huiszoekingen plaats. Volgens "Terzake" zouden de arrestaties er maandagavond gekomen zijn na tips van de Marokkaanse gemeenschap.

Eerder op de dag konden getuigen dankzij het uitgebreide fotomateriaal bij de sectie jeugdcriminaliteit al minstens één dader van het busincident van zaterdag herkennen. Het zou gaan om een 17-jarige die ook gezocht wordt voor andere feiten.

Zondagavond vond er al een huiszoeking plaats in zijn woning, maar de verdachte zelf kon ontkomen door te vluchten naar een winkel waar hij verborgen werd gehouden door jongeren.

In een reactie op de arrestaties feliciteren eerste minister Guy Verhofstadt en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael de federale en lokale politiediensten in Antwerpen voor hun efficiënt en snel opsporingswerk naar aanleiding van het dodelijk busincident van zaterdag. Dat laat de woordvoerder van de premier, Didier Seeuws, maandagavond weten.

"Hun optreden staat model voor de goede samenwerking binnen de eengemaakte politie", luidt het.

Gazet van Antwerpen, 26/06/06

Commentaren

Marokkaanse en Turkse verenigingen veroordelen geweld
De Unie van Turkse Verenigingen (UTV) en de Federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV) veroordelen met klem het incident van zaterdag 24 juni in Antwerpen. Dat hebben beide organisaties maandag via een persbericht bekendgemaakt.


De UTV en de FMV vinden het onaanvaardbaar dat mensen die net de gemoederen proberen te bedaren, er het slachtoffer van worden. "Geweld kan niet en mag niet getolereerd worden door onze samenleving", aldus de mededeling.

Beide bewegingen willen de familie, de nabestaanden en de collega's van het slachtoffer hun medeleven aanbieden. Ze hopen dat de daders snel gevat worden en een gepaste straf zullen krijgen. Het is volgens de voorzitter van de UTV, Selamet Belkiran, de verantwoordelijkheid van alle Antwerpenaren om mee te zoeken naar de daders. "En we zijn uiteindelijk allemaal Antwerpenaren", besluit Belkiran.

De UTV en de FMV doen eveneens een oproep aan de overheid om het openbaar vervoer veiliger te maken zowel voor de reizigers als voor het personeel.

Maandagmiddag heeft een delegatie van de UTV en de FMV witte rozen neergelegd op de plaats van het incident om zo hun medeleven uit te drukken.

Ook de Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen van Antwerpen (Umiva) laat in een persmededeling weten geschokt te zijn door het geweld van vorige zaterdag in Antwerpen en veroordeelt het incident met klem. De Umiva wil samen met de imams en de moslimgemeenschap in Antwerpen haar medeleven aan de familie van Guido Demoor aanbieden.

Volgens Umiva heeft de man een heldendaad verricht omdat hij "de medeburgers van deze stad een les gegeven heeft in burgerzin". Om die reden veroordeelt de unie met klem de gebeurtenissen. Ze pleit ervoor dat voor dergelijke gruweldaden en brutaal zinloos geweld geen enkele vorm van tolerantie of begrip wordt getoond, ongeacht de kleur, origine of overtuiging van de daders.

Umiva roept iedereen op om de schuldigen te helpen identificeren. Ze roept eveneens op tot een opbouwend gesprek tussen alle stadsgenoten. Er moet samen gedacht worden en er moeten voorstellen geformuleerd worden om het welzijn van onze toekomst en die van onze kinderen te waarborgen, aldus de vereniging.

In samenwerking met imams en moskeeën zal Umiva nog een oproep lanceren om intensief te werken aan een verdraagzame stad zonder geweld. Umiva wil in samenwerking met verschillende organisaties en stedelijke diensten diverse initiatieven organiseren om deze hoop te realiseren, besluit de mededeling.


Gazet van Antwerpen, 26/06/06

Gepost door: Boeykens | 27-06-06

Reageren op dit commentaar

Radio Centraal interview
Herbeluister het interview van Fred Stroobants van Radio Centraal met de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens tijdens de mars tegen racisme op 26 mei 2006

http://www.indymedia.be/nl/node/2662

Gepost door: Boeykens | 27-06-06

Reageren op dit commentaar

Busincident niet langer omschreven als doodslag
Minderjarige verdachten naar instelling, meerderjarigen aangehouden


ANTWERPEN - De drie meerderjarige verdachten van het dodelijk busincident van zaterdag zijn aangehouden. Zij verschijnen vrijdag voor de raadkamer. Hun drie minderjarige kompanen zijn door de jeugdrechter in een instelling geplaatst.

Onderzoeksrechter Bernard Van Camp heeft ondertussen besloten om de feiten te herkwalificeren van 'doodslag' naar 'opzettelijke slagen en verwondingen die ongewild de dood tot gevolg hadden'.
Dat laat Dominique Reyniers van het Antwerpse parket dinsdag weten.

Alle zes de verdachten van de dodelijke vechtpartij vorige zaterdag op een bus in Antwerpen werden opgepakt. Maandagavond waren vijf verdachten al ingerekend. Vanmorgen volgde de bevestiging dat ook de zesde verdachte is opgepakt.

Het gaat om drie minderjarigen van 16 jaar en drie meerderjarigen van 18, 20 en 22 jaar oud. Het gaat om vijf Belgen en een Spanjaard, allen van Marokkaanse afkomst.

Ze wonen alle zes in Antwerpen. Drie van hen zijn reeds gekend bij het parket.
Twee van de minderjarigen moeten naar de gesloten jeugdinstelling van Everberg, de derde naar die van Mol. De meerderjarige verdachten zijn aangehouden, zij verschijnen vrijdag voor de raadkamer.


'Slachtoffer gebruikte ook geweld'

Volgens de advocaat van een van de minderjarige verdachten zou treinbestuurder Guido De Moor zelf ook geweld hebben gebruikt. ,,Het slachtoffer heeft een van de verdachten bij de keel gegrepen en wilde hem niet meer lossen. De jongeman liep rood aan en had moeite met ademen. Zijn vrienden hebben de treinbestuurder vervolgens enkele vuistslagen gegeven tot hij hem uiteindelijk los liet. De jonge kerel gaf De Moor ook nog een slag, waarna de man zich op een stoel liet zakken en gestorven is'', vat de advocaat de verklaring van zijn client samen. ,,En ze hadden ook zeker niet de intentie om hem te doden.''


Tips

De politie kreeg maandagmiddag nieuwe bruikbare tips binnen van getuigen. Ook het paar dat achterin de bus zat en als belangrijke getuige werd beschouwd, kwam zich melden bij de politie.

Agenten van de Speciale Interventie Eenheid (SIE) van de federale politie vielen rond acht uur binnen in huizen en appartementen in de Veldstraat, de Pothoekstraat en de Nikkelstraat. De woningen waar de huiszoekingen plaatsvonden, zijn amper een paar honderd meter verwijderd van de bushalte aan de Pothoekstraat waar de zes jongeren zaterdag op de bus stapten.

De huiszoekingen en arrestaties volgden op de snelle identificatie van de zes jongeren. Ze werden herkend dankzij het fotomateriaal bij de sectie jeugdcriminaliteit en informatie van buspassagiers. Dertig agenten van de federale politie werkten voltijds aan het onderzoek. Zij deden een grootscheeps buurtonderzoek waarbij camerabeelden opgevraagd werden bij handelszaken die langs het parcours van Lijn 23 liggen. Ook het paar dat achteraan op de bus zat en getuige was van de vechtpartij, meldde zich bij de politie en werd ondervraagd.


Lof

Premier Guy Verhofstadt loofde gisteravond het efficiënte optreden van de politiediensten. Hij sprak de hoop uit dat de opgepakte jongeren snel een voorbeeldige straf krijgen. Hij voegde eraan dat hij het gedrag van de jongeren bijzonder jammer vindt omdat ze een hele gemeenschap in diskrediet hebben gebracht.

Het blijft ook nog wachten op de formele resultaten van de autopsie. Pas dan kan met zekerheid gezegd worden of er een oorzakelijk verband bestaat tussen de slagen en de dood van het slachtoffer.


Groen! wil kaartjesknipper

Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen!) pleit voor het opnieuw invoeren van een tram- of busbewaker. Zo'n 'kaartjesknipper' controleert niet alleen de vervoersbewijzen, maar ziet ook toe op de orde en de veiligheid op het voertuig. ,,De Lijn schrapte destijds die trambewakers, wegens te duur'', zegt Vogels. ,,Vandaag wordt het gemis van deze bewakers steeds duidelijker''.

Guido Demoor wordt vrijdag begraven. marc eeckhout, kld, llc


De Standaard, dinsdag 27 juni 2006 | Bron: belga, vrt
Busincident niet langer omschreven als doodslag

Gepost door: Boeykens | 27-06-06

Reageren op dit commentaar

De Lijn zet vanaf woensdag extra personeel in
ANTWERPEN - De Lijn gaat vanaf woensdag dagelijks 22 tot 35 mensen extra inzetten op de trams en de bussen in het grootstedelijk gebied van Antwerpen. Dat zijn de directie en de vakbonden van De Lijn maandagavond overeengekomen na afloop van het spoedoverleg over het dodelijk busincident van afgelopen zaterdag.


Tijdens dat spoedoverleg werd beslist dat er tegen 13 juli een heel pakket aan maatregelen zal worden uitgewerkt, maar in afwachting daarvan zal De Lijn al extra mensen op het terrein inzetten.

Het extra personeel, waarvoor De Lijn put uit het reservepersoneel, zal sociale controles uitvoeren. ,,Zij hebben geen sanctionerende bevoegdheid, maar we willen nu al het signaal uitsturen dat we het menen en dat we werken aan algemene maatregelen'', zegt Griet Somers, woordvoerster van De Lijn in Antwerpen.


Noodprocedure

Ook nu bestaat er ondersteuning voor chauffeurs. ,,Het belangrijkste middel dat de chauffeurs nu bescherming biedt, is de noodprocedure'', aldus de woordvoerster. Bij deze noodprocedure staat de buschauffeur via een rechtstreekse radioverbinding in contact met een centrale post die dan onmiddellijk de nodige hulpdiensten kan verwittigen.

Elke bus is ook uitgerust met een gps-systeem waardoor het altijd mogelijk is om het voertuig te lokaliseren. ,,Deze procedure heeft de buschauffeur bij het incident van enkele dagen geleden in Antwerpen ook toegepast'', zegt Somers. Alle bussen hebben ook een alarminstallatie waardoor ze de mogelijkheid hebben om vooraan op de bus een alarmtekst te plaatsen.


Lichtflitsen

De tekst kan voorbijgangers op de hoogte brengen van de noodsituatie in de bus. ,,Ze kunnen voorbijgangers ook op de hoogte brengen door gebruik te maken van het stroboscopisch licht, waarmee de bestuurders heel opvallende lichtflitsen kunnen verzenden.''

Verder heeft De Lijn op 72 van haar bussen in Vlaanderen camera’s geïnstalleerd die de bewegingen van de passagiers volgen. De buschauffeur zelf is beschermd door een half gesloten of volledig gesloten stuurpost. ,,Alle chauffeurs krijgen ook een opleiding over hoe ze moeten omgaan met conflictsituaties. Deze opleidingen worden op regelmatige basis herhaald'', vertelt de woordvoerster.


Opvang

Indien een buschauffeur het slachtoffer is geworden van een conflictsituatie, dan wordt de bestuurder opgevangen door de dienst sociale opvang. Op de bus zelf is er ook begeleiding voor de bestuurder. In Vlaanderen zijn een 300-tal controleurs actief die het busticket van de reizigers controleren, maar ze houden ook het reilen en zeilen op de bus in de gaten. Deze personen staan rechtstreeks in contact met de hulpdiensten. bava


De Standaard, dinsdag 27 juni 2006 | Bron: belga

Gepost door: Boeykens | 27-06-06

Reageren op dit commentaar

Woensdag 15 uur: bloemen op het Astridplein
ANTWERPEN - Het comité dat de stille optocht in Antwerpen organiseerde na de racistische schietpartij, roept iedereen op om woensdag om 15 uur bloemen neer te leggen op het Astridplein in Antwerpen. Hiermee wil het comité medeleven betuigen aan de familie van Guido De Moor, die zaterdag om het leven kwam.
Dat heeft het comité dinsdagavond in een mededeling gemeld. Het organiserend comité van de stille optocht van 26 mei verenigt onder meer verschillende allochtone verenigingen, middenveldorganisaties zoals het ABVV en ACW, de Acht, VAKA-Hand in Hand en Samenlevingsopbouw Antwerpen stad.

Het comité wil zijn medeleven betuigen aan de familie van Guido Demoor, die zaterdag op een bus van De Lijn overleed nadat hij was geschopt en geslagen door zes jongeren.

Het organiserend comité roept op tot verdraagzaamheid en veroordeelt iedere vorm van geweld. Het wil ijveren voor een stad waar mensen respect hebben voor elkaar.

Het comité zal woensdag samen met alle gemeenschappen van Antwerpen bloemen neerleggen op de plaats waar de bus gestopt is na de geweldpleging. Om 15 uur betuigen ze op het Astridplein hun steun aan de familie van de overleden treinbestuurder.

De Standaard, dinsdag 27 juni 2006 | Bron: belga

Gepost door: Boeykens | 27-06-06

Reageren op dit commentaar

Vlaams Blok gooit nog wat olie op het vuur
Het Vlaams Blok lijkt de twee moorden die Hans Van Temsche enkele weken geleden pleegde (terwijl hij een Turkse vrouw zwaar verwondde) weer te zijn vergeten...


,,Daders moeten straf uitzitten in Marokko''

BRUSSEL - Indien de daders van het busincident schuldig bevonden worden, moet hen de Belgische nationaliteit worden afgenomen en dienen ze hun straf in Marokko uit te zitten. Dat zegt Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter. Dewinter wijst erop dat alle verdachten van Marokkaanse origine zijn.

,,Aangezien het hier om ’nieuwe Belgen’ gaat, beschikken zij naar alle waarschijnlijkheid over de dubbele nationaliteit, zijnde de Belgische en de Marokkaanse'', aldus Dewinter. Het Vlaams Belang meent dat door de nationaliteit af te nemen en de daders hun straf te laten uitzitten in Marokko een voorbeeld gesteld wordt.

,,Wie hier als vreemdeling van de tweede of derde generatie gemakkelijk over onze nationaliteit kan beschikken, moet weten dat wie onze gastvrijheid misbruikt, daar de gevolgen van moet dragen'', aldus Dewinter. bava


De Standaard, dinsdag 27 juni 2006 | Bron: belga

Gepost door: Boeykens | 27-06-06

Reageren op dit commentaar

Demoor overleden aan hersenvliesbloeding
Treinbestuurder Guido Demoor (54), die zaterdag het leven liet na een gewelddadig treffen met zes jongeren op een bus in Antwerpen, is overleden aan een hersenvliesbloeding.

Dat blijkt uit het autopsieverslag dat de advocaten van de verdachten konden inkijken.

Een hoge bloeddruk in combinatie met het feit dat het slachtoffer zich had opgewonden, hebben wellicht tot de hersenvliesbloeding geleid. "Deze bevindingen werpen een ander licht op de zaak, aangezien het slachtoffer dus niet overleden is ten gevolge van de slagen of schoppen die hij gekregen zou hebben", zegt advocaat Kris Luyckx.

De kwalificatie van de feiten luidt momenteel nog "opzettelijke slagen en verwondingen die ongewild de dood tot gevolg hadden".

"Het is aan de rechter om te beslissen of de feiten heromschreven dienen te worden. Een belangrijke discussie daarbij is of er een oorzakelijk verband bestaat tussen het incident op de bus en het overlijden van het slachtoffer", zegt de advocaat. Het parket van Antwerpen wenst niet te reageren op de resultaten van het autopsieverslag.

De drie meerderjarige verdachten verschijnen vrijdag voor de raadkamer. Die zal hun aanhouding al dan niet bevestigen.

Gazet van Antwerpen, 29/06/06

Gepost door: Boeykens | 29-06-06

Reageren op dit commentaar

Uitvaart Guido Demoor
30/06 Uitvaart Guido Demoor bijgewoond door honderden mensen


In Wilrijk is de uitvaartplechtigheid van Guido Demoor gehouden. Honderden mensen, collega's, vrienden en familie namen afscheid van de 54-jarige Thalys-bestuurder. Onder hen ook de buschauffeur van Demoors laatste rit.

De zaal van het crematorium van Wilrijk, waar de vrijzinnige uitvaartplechtigheid plaatsvond, was te klein voor de honderden aanwezigen. Sommige collega's en vrienden van de 54-jarige Thalys-bestuurder volgden de ontroerende dienst vanuit de gang. De morele consulente, die de dienst leidde, vond het niet gepast om allerlei statements te doen over Guido's dood. "Maar niemand blijft onbewogen bij dit zinloos geweld." sprak ze. "Het noodlot heeft op 24 juni op buslijn 23 toegeslagen." Ze riep op om, zoals Guido het gewild zou hebben, het denken niet te laten onderwerpen aan een dogma, aan vooroordelen of partijen. "Denken moet op basis van reële feiten."

De plechtigheid werd bijgewoond door honderden NMBS-collega's van Guido, waaronder ook NMBS-topman Jannie Haek. De spoorwegmaatschappij, waar Guido al 32 jaar werkte, had zoveel mogelijk collega's vrij gegeven om de uitvaart bij te wonen.

Ook een delegatie Nederlandse Thalys-bestuurders zakte naar Wilrijk af. Ook personeelsleden van vervoersmaatschappij De Lijn, zoals de chauffeur die de bewuste bus zaterdag bestuurde, kwam eveneens hun steun betuigen.

Demoor werd tijdens de dienst beschreven als een kritisch en intelligent man, met een duidelijke visie op het leven. "Net nu we met jou over deze gebeurtenissen zouden moeten praten, ben je er niet meer." sprak een oud-collega. "Jij had zo'n klare kijk.

We komen elkaar nog wel eens tegen." Ook de woorden van een 14-jarige meisje, dat zaterdag passagier was op de bus, waren pakkend. Ze had een brief geschreven die vrijdag werd voorgelezen. "Jij sloeg niet, lieve meneer. Ik heb je gezien. Met je armen open in de lucht. Je wilde alleen dat het rustig werd. Ik hoorde op het nieuws dat je bent overleden."

Demoors zoon las een korte tekst voor die zijn vader 26 jaar geleden zelf schreef. "Het leven moet geleefd worden van dag tot dag. Het gaat niet om de dingen die je hebt, maar om de relatie tot de dingen die je hebt. Geniet van het leven."

Antwerps burgemeester Patrick Janssens, leden van het Antwerpse schepencollege en provinciegouverneur Camille Paulus woonden de plechtigheid eveneens bij. Om 11 uur, bij het begin van de plechtigheid, vertrokken er een minuut lang geen treinen. Ook bussen en trams stonden even stil aan hun halte en in alle stations van het land werd een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis van Guido Demoor.

Omstreeks 12.30 uur vertrok de begrafenisstoet, achter de kist van Guido Demoor, richting kerkhof. Vrienden en collega's vormden buiten een erehaag toen de kist en de familieleden passeerden.

Gazet van Antwerpen

Gepost door: Boeykens | 30-06-06

Reageren op dit commentaar

Verdachten vrij
Twee verdachten lijnbus Antwerpen vrij

ANTWERPEN - Twee meerderjarigen die betrokken waren bij het dodelijke busincident van zaterdag 24 juni zijn maandag door de Antwerpse raadkamer vrijgelaten. De derde meerderjarige verdachte blijft wel aangehouden.

Volgens de raadkamer hebben de twee geen strafbaar aandeel in de dood van treinbestuurder Guido Demoor. Dat wil zeggen dat zij de man niet geslagen zouden hebben. Dat is ook de stelling die hun advocaten, meesters Luyckx en Mertens, naar voor hadden gebracht.

De 54-jarige Demoor kreeg het vorige zaterdag 24 juni op bus 23 aan de stok met zes jongeren. Hij zou hen gevraagd hebben zich rustiger te gedragen en het kwam tot een handgemeen. Demoor kreeg enkele slagen waarna de jongeren van de bus sprongen.

De treinbestuurder overleed kort nadien, ten gevolge van een hersenvliesbloeding. Die werd vermoedelijk veroorzaakt doordat de man zich had opgewonden en een hoge bloeddruk had.


Reconstructie

Afgelopen zaterdag hield het Antwerpse gerecht een reconstructie van de feiten. Aan de hand van het verslag van die reconstructie en van de onderzoeksrechter, heeft de raadkamer beslist twee van de meerderjarige verdachten vrij te laten. Het zou immers gebleken zijn dat de twee Demoor niet zouden geslagen hebben.

De twee vrijgelaten verdachten kregen van de raadkamer wel strenge voorwaarden opgelegd. Zo mogen zij het land niet verlaten, mogen ze hun woning enkel uit om te gaan werken, mogen ze geen contact hebben met andere betrokkenen in het dossier of met de pers en moeten ze zich ter beschikking houden van de onderzoekers.

Het openbaar ministerie vorderde voor de raadkamer de verlenging van de aanhouding van alle drie de verdachten. De kans bestaat dan ook dat het Antwerpse parket beroep zal aantekenen tegen de vrijlating van de twee meerderjarigen. Zij hebben daarvoor 24 uur de tijd.

De Standaard, 3 juli 2006 | Bron: belga

Gepost door: Boeykens | 03-07-06

Reageren op dit commentaar

Onderzoek Politieoptreden
Intern onderzoek naar hardhandig optreden Antwerpse politie


De Antwerpse korpschef Eddy Baelemans is een intern onderzoek begonnen naar hardhandig politieoptreden op een herdenkingsmoment voor de overleden treinbestuurder Guido Demoor. Baelemans schoot in actie nadat het slachtoffer het politiegeweld had aangeklaagd in een lezersbrief aan De Morgen.

Peter C. beschrijft in zijn brief, gericht aan burgemeester Patrick Janssens, hoe hij op de herdenking voor Demoor een affiche van de muur trok waarin opgeroepen werd alle vreemdelingen 'terug te sturen naar hun eigen land'. Daarop werd hij door een agent in de boeien geslagen en meegenomen naar het politiekantoor. Hij werd daar zesenhalf uur lang vastgehouden, zonder eten of drinken. Een jonge celgenoot die om water vroeg, kreeg te horen dat hij moest zwijgen. Anders zou de agent "op zijn bakkes slagen".

Bij de Antwerpse politie loopt een intern onderzoek naar wat zich vorige week woensdag aan het Astridplein afspeelde. "We hebben nog geen officiële klacht binnengekregen", verduidelijkt de politiewoordvoerder. "Maar de korpschef heeft onmiddellijk na het verschijnen van de lezersbrief een onderzoek bevolen. Hij wil duidelijkheid over het politieoptreden die dag. Zeker op geladen momenten als vorige week is het belangrijk na te gaan of alles volgens het boekje is verlopen. Het onderzoek loopt nog, we wachten de resultaten af."

Eerder heeft burgemeester Janssens al gereageerd. In een repliek in De Morgen van gisteren zegt hij 'verontwaardigd' te zijn over het hardhandige politieoptreden.
(De Morgen, 4.7.06 - Eigen berichtgeving 05:43)

Gepost door: Boeykens | 04-07-06

Reageren op dit commentaar

Minderjarige vrij
Minderjarige busincident Antwerpen vrijgelaten


De jeugdrechter heeft beslist een van de drie minderjarigen die betrokkenen waren bij het busincident aan het Astridplein in Antwerpen, vrij te laten.

Eerder was beslist dat de minderjarige minstens een maand in de instelling moest blijven, maar naar aanleiding van de wedersamenstelling van het dodelijke incident het voorbije weekend kreeg de verdediging vrijdag de gelegenheid het aandeel van de jongen aan te tonen. Die verklaarde eerder treinbestuurder Guido Demoor niet te hebben geslagen.

Aan de vrijlating van de jongen zijn strikt voorwaarden gekoppeld. Hij krijgt huisarrest en krijgt een aangepaste opvoedkundige begeleiding.

De jongen zal zich later mogelijk nog moet verantwoorden voor de jeugdrechter ten gronde. De jeugdrechter kan hem ook nog uit handen geven. Maar daarvoor moet de afloop van het gerechtelijk onderzoek worden afgewacht.


Gazet van Antwerpen, 7/07/06

Gepost door: Boeykens | 07-07-06

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.