11-06-06

Stacy Lemmens en Nathalie Mahy: Ouders worden beschuldigd


Ouders van Stacy en Nathalie worden beschuldigd

In tegenstelling tot de verdwijning van Tiffany Warnotte die één jaar na haar verdwijning bij toeval door een visser werd weergevonden, nemen Justitie en Child Focus de verdwijning van de 2 kinderen ernstig. Anderzijds kan men zich afvragen of men wel 'voldoende lessen uit het verleden heeft getrokken' zoals Justitieminister Onkelinx op 15.6.06 op een arrogante manier in de Kamer beweerde. Waarom duurde het zo lang vooraléér men er achter kwam dat de hoofdverdachte in deze zaak reeds tweemaal was veroordeeld wegens de verkrachting van minderjarigen ? Waarom werd de man niet opgevolgd na zijn vrijlating ? Waarom duurde het zo lang vooraléér men in de richting van de hoofdverdachte ging zoeken en men een huiszoeking bij hem verrichtte ? Waarom wachtte men zolang om de identeit van de hoofdverdachte vrij te geven ? Waarom probeert Justitie de ouders in deze zaak te beschuldigen en heeft zij, onmiddellijk na de verdwijning, de kinderen van de moeder van één van de kinderen af genomen omdat zij ondermeer 'te veel in het café zat' ? Moeten de moeders van verdwenen en vermoorde kinderen gestraft worden ?

------------

Nog geen spoor naar verdwenen meisjes

Zondagmorgen 9 uur was er nog steeds geen nieuws over twee jonge meisjes die in de nacht van vrijdag op zaterdag verdwenen tijdens een braderij in de Luikse Sint-Leonardstraat.

Nathalie Mahy (10) (foto) en Stacy Lemmens (7) (foto) zijn halfzussen. Het parket van Luik heeft een onderzoek geopend. Onderzoeksrechter Pascale Gossens is met de zaak belast.

Zaterdagavond werd een eerste coördinatievergadering belegd op het politiecommissariaat van Luik, om de acties af te stemmen. Zondagmorgen werd een nieuwe coördinatievergadering met de zoekteams voorzien.

De gerechtelijke brigade van de Luikse politie voert het onderzoek. Zaterdag werden gedurende de hele dag zoekacties ondernomen in de Sint-Leonardwijk, onder meer langs oevers van de Maas. Dat gebeurde met de hulp van de dienst van het vaarwezen en de federale politie van het vaarwezen.

De twee meisjes werden het laatst gezien zaterdag omstreeks 1 uur 's nachts op de braderij, nabij een springkasteel voor kinderen. Dat stond opgesteld nabij café "Les Armuriers" waar de ouders van het hersamengesteld gezin een deel van de avond hadden doorgebracht.

Het gezin woont thans in de Luikse deelgemeente Chênée. Ter gelegenheid van de braderij was het gezin teruggekeerd naar de Sint-Leonardwijk, waar ze vroeger hebben gewoond. De vader, Thierry Lemmens, vertrok op deze plaats omstreeks 1 uur en liet de zes kinderen bij zijn vriendin.

Toen de vrouw, Catherine Demir, de kinderen wilde verzamelen, zaterdag rond 3 uur, om huiswaarts te keren, ontbraken twee kinderen: Nathalie Mahy, geboren op 9 augustus 1995, en Stacy Lemmens, geboren op 14 december 1998. Nathalie is de dochter van Catherine en Stacy de dochter van Thierry Lemmens.

Na deze dubbele, onrustwekkende verdwijning heeft Child Focus zaterdag een ploeg van tien vrijwilligers op de been gebracht. Zij hebben 600 affiches verspreid, vooral in de buurt van de Sint-Leonardkaai en het spoorwegstation Guillemins. Vanaf zondagmorgen volgt een nieuwe afficheactie. Dan worden 6.000 affiches opgehangen in de hele Luikse regio.

Bovendien worden twee keer 605 affiches verspreid in de bussen van de openbare vervoersmaatschappij TEC Luik en Verviers. In de loop van de dag wordt ook geafficheerd in alle NMBS-stations, zo liet de organisatie zondagmorgen weten.

Child Focus telt 209 vrijwilligers in het arrondissement Luik. Sinds zaterdagmorgen is ook een professionele medewerker van de organisatie in Luik om de familie bij te staan. Hij neemt ook deel aan de coördinatievergaderingen met politie en het gerecht.

Gazet van Antwerpen, 11.6.2006

http://groups.msn.com/WerkgroepMorkhoven
werkgroep_morkhoven@hotmail.com

Commentaren

Julie en Melissa
Dat men nu ernstig werk maakt van het onderzoek naar de verdwijning van de twee meisjes te Luik heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat Julie en Melissa destijds ook verdwenen in de buurt van Luik.

-------------

Julie Lejeune, dochtertje van Jean-Denis en Louisa Lejeune, verdwijnt samen met haar vriendinnetje Melissa Russo , dochter van Gino en Carine Russo, op 24 juni 1995 in Grâce-Hollogne bij Luik. Beide meisjes zijn dan acht jaar oud. Meer dan een jaar later, op 17 augustus 1996, worden hun stoffelijke resten ontdekt in Sars-la-Buissière, in de tuin bij een van de huizen van Dutroux. Al gauw komt aan het licht dat in het onderzoek naar de verdwenen meisjes zwaar geflaterd is. Triest dieptepunt is de huiszoeking in Marcinelle op 13 december 1995. Op dat moment zitten Julie en Melissa in een verborgen kooi in de kelder; Dutroux zit een celstraf uit. René Michaux, de opperwachtmeester die de operatie leidt, meent meisjesstemmen te horen in de kelder, maar besluit uiteindelijk dat het geluid vanop straat komt.

Wie de twee meisjes ontvoerd heeft, is totnogtoe niet geweten. Dutroux beweert van niet, hij bekent wel hun opsluiting.

Gepost door: Boeykens | 11-06-06

Reageren op dit commentaar

Zoekactie stopgezet
Zestig mensen van de federale politie hebben ook vandaag intensief gezocht, maar zonder resultaat. Zoekactie levert niks op. Zoektocht naar twee meisjes opgeschort.

VRT, ma 12/06/06 - De zoekactie naar de twee verdwenen meisjes in Luik is voorlopig stopgezet. Vandaag werden zestig mensen van de federale politie ingezet, maar die hebben niets gevonden. Eén getuige wordt nog gezocht.

Jeugdmagistraat Christian Pâque kon vanmiddag alleen maar concluderen dat er geen enkel spoor is gevonden dat in de richting wijst van de verdwenen meisjes. Voort zoeken heeft voorlopig geen zin.

Meer dan tien speurders zijn voltijds met de zaak bezig. Ze hebben onder meer de klasgenootjes van de meisjes proberen te ondervragen, maar ook dat leverde geen aanwijzingen op.

Procureur Anne Bourguignon deed een oproep aan de eventuele ontvoerder(s) en zei dat de straffen lichter zijn als de kinderen binnen de vijf dagen ongedeerd worden vrijgelaten.

Het gerecht zoekt nog één belangrijke getuige: de vriend van de dienster in het café waar de meisjes voor het laatst gezien zijn. De man was tot kort voor de verdwijning in het café aanwezig.

Er zijn ook al verhoren en huiszoekingen geweest bij mannen die eerder veroordeeld zijn voor seksuele misdaden, maar tot nu toe zonder enig resultaat.


Child Focus verspreidt meer affiches

De stiefzusjes Nathalie Mahy (10) en Stacy Lemmens (7) verdwenen vrijdagnacht tussen 1 en 3 uur op een braderie in Luik.

Er is vandaag gezocht in de bossen, het struikgewas en de gebouwen in de buurt rond het Citadelle-ziekenhuis van Luik.

Ook de omgeving van het voetbalveld in de rue des Glacis is uitgekamd. Vanmiddag zocht de politie op verscheidene plaatsen in de omgeving van de citadel en een helikopter heeft de oevers van de Maas afgezocht.

"Probleem is dat we geen enkele concrete aanwijzing hebben. Noch op het vlak van getuigenissen, noch op het vlak van concrete sporen", zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen.

Child Focus breidt de affichecampagne voor de vermiste meisjes intussen nationaal uit. Er zullen 30.000 affiches worden verspreid.

Gepost door: Boeykens | 12-06-06

Reageren op dit commentaar

Gerecht zoekt getuige van verdwijning Stacy en Nathalie
De procureur des konings van Luik, Anne Bourguignont, heeft maandag een oproep tot een "bevoorrechte getuige" gedaan in verband met de verdwijning van Stacy Lemmens (7) en Nathalie Mahy (10).

Het gaat om de vriend van de dienster van café "Aux Armuriers", waar de ouders van de halfzussen zaten op het ogenblik dat de kinderen verdwenen. De man zat tot 1.30 uur in het café en is sindsdien niet meer gezien. Hij is sindsdien niet meer thuis geweest, aldus Bourguignont op een persbriefing.

Ze zei niet of deze getuige de man uit de wijk was die voorwaardelijk vrij is na een veroordeling voor zedenfeiten en die sinds het weekend door het gerecht gezocht wordt.

De Morgen, 12.6.2006

Gepost door: Boeykens | 12-06-06

Reageren op dit commentaar

Getuige van verdwijning voorwaardelijk vrij
De "bevoorrechte getuige" die het gerecht in Luik wil horen in het dossier van de verdwenen meisjes Nathalie Mahy (10) en Stacy Lemmens (7) zou wel degelijk de man zijn die voorwaardelijk in vrijheid is gesteld na een veroordeling voor een zedenfeit. Dat heeft de RTBF maandagavond bericht.

De man werd door de Luikse procureur des konings voorgesteld als de vriend van een dienster van café "Aux Armuriers", waar de ouders van de meisjes aanwezig waren op het ogenblik van hun verdwijning, zaterdagmorgen omstreeks 1.30 uur. De man zou niet teruggekeerd zijn naar zijn woonplaats in deze Luikse wijk.

Het gerecht kent hem voor een 15-tal feiten, waaronder een zedenfeit op een meerderjarige. Hij werd hiervoor veroordeeld tot 4 jaar cel. Het gerecht wil hem nu horen als getuige. De speurders zouden de dienster al meermaals verhoord hebben, om haar vriend op het spoor te komen, maar zonder resultaat, meldde de RTBF in het tv-journaal.


De Morgen, 12.6.2006 (Belga 20:22)

Gepost door: Boeykens | 12-06-06

Reageren op dit commentaar

Moeder als zondebok gebruikt
Moeder Nathalie moet baby afstaan

Het kleine broertje van Nathalie, een van de twee verdwenen meisjes, is toevertrouwd aan de sociale dienst voor jeugdhulp. De moeder mag voorlopig niet meer voor de baby zorgen nadat ze in de nacht van vrijdag op zaterdag haar dochtertje en stiefdochtertje kwijtspeelde op een braderie.

Zaterdag, de dag na de verdwijning, werd de moeder van Nathalie opnieuw in een café gesignaleerd. Ze had haar zoontje Sylvain bij zich. Een man bood aan de baby bij hem te slapen te leggen. Hij verwittigde de politie en haalde als argument aan dat een baby niet in het café thuishoort.

De sociale diensten hebben de kleine Sylvain bij zijn moeder weggehaald. De sociale dienst voor jeugdhulp ontfermt zich nu over het kind.

De Standaard, dinsdag 13 juni 2006 | Bron: belga

Gepost door: Boeykens | 13-06-06

Reageren op dit commentaar

Verdachte meldt zich bij politie
Stacy en Nathalie blijven spoorloos
Verdachte meldt zich bij politie

LUIK - Abdellah Ait Oud, de man die als verdachte wordt beschouwd in de verdwijningszaak van Stacy en Nathalie, heeft zich vanavond aangemeld bij de politie.

Het gerecht had eerder op de dag de foto en de identiteit van de verdachte vrijgegeven. De man heeft een relatie met de dienster van het Luikse café waar de ouders van Stacy en Nathalie zich bevonden voor de verdwijning van de meisjes. Hij werd niet langer als 'getuige' maar als 'verdachte' beschouwd. De man was sinds de verdwijning van de meisjes spoorloos. De man, Abdellah Ait Oud, heeft een gerechtelijk verleden. Hij is gekend voor feiten van verkrachting en ontvoering. In april 1994 werd Abdellah Ait Oud aangehouden voor de verkrachting van zijn nichtje, dat toen 14 jaar oud was.

De feiten waren begonnen toen het kind 6 jaar oud was. Voor die feiten werd Ait Oud veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar met voorwaardelijk uitstel voor één jaar. Op 7 september 1997 werd hij opgepakt voor diefstal, waarop hij weer naar de gevangenis moest.

Toen de man voorwaardelijk vrij was, werd hij op 24 april 2001 opnieuw aangehouden voor verkrachting, slagen en ontvoering. Ait Oud had een meisje van 14 jaar in zijn wagen gedwongen, haar met een steen op het hoofd geslagen en later verkracht.

Disndagmiddag waren er opnieuw zoekwerken aan de oevers van 'Ile Monsin'. Ook zullen de zoekwerken voortgezet worden stroomafwaarts langs de Maas tot aan een afdamming, tot waar de stroom eventuele lichamen kan meevoeren.

Het onderzoek volgt verschillende pistes. De hypothese dat de twee meisjes weggelopen zouden zijn, wordt echter onwaarschijnlijk, geeft de procureur des koning van Luik, Anne Bourguignont, toe. Ze voegt er wel aan toe dat ,,je de hoop moet bewaren de kinderen gezond en wel terug te vinden''.


Het Nieuwsblad, kld (belga) 13/06/2006 

Gepost door: Boeykens | 14-06-06

Reageren op dit commentaar

Verdachte ontkent betrokkenheid
LUIK - In het onderzoek naar de twee verdwenen Luikse meisjes werd de verdachte in de zaak de hele nacht verhoord. Adbellah Ait-Oud meldde zich dinsdagavond vrijwillig aan bij de politie van Luik nadat hij op het televisiejournaal had gezien dat hij werd gezocht.

Het verhoor van de verdachte is vanmorgen even opgeschort. De verdachte blijft intussen in de cel. Het verhoor zal nog deze voormiddag hervatten, maar de man moet ook bij de onderzoeksrechter en de procureur des konings verschijnen.

Tot nu toe is alleen bekend dat de man verklaart niets met de verdwijning van de twee meisjes te maken te hebben. Hij gaf een gedetailleerde beschrijving van zijn activiteiten. De onderzoekers trekken die verklaringen momenteel na. kld


De Standaard, woensdag 14 juni 2006 | Bron: belga

Gepost door: Boeykens | 14-06-06

Reageren op dit commentaar

Mogelijke ontvoerder Nathalie en Stacy spreekt zichzelf tegen
Abdallah Ait-Oud werd gisteren door de Luikse onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van de ontvoering van Nathalie Mahy (10) en Stacy Lemmens (7). Hij blijft elke betrokkenheid ontkennen.

De 38-jarige Abdallah Ait-Oud is gisteravond tegen 21 uur aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij wordt beschuldigd van ontvoering van kinderen jonger dan 12 jaar en van onrechtmatige opsluiting. Ait-Oud is overgebracht naar de gevangenis van Lantin.

De man houdt hardnekkig vol dat hij niets met de verdwijning te maken heeft. Nochtans zijn er verschillende aanwijzingen tegen hem. Hij verdween vrijdagnacht rond hetzelfde moment uit het café als de beide meisjes. In zijn verklaringen zitten volgens de speurders bovendien heel veel tegenstrijdigheden. Zo beweert hij dat hij pas dinsdagavond, tijdens de rust van de wedstrijd Frankrijk-Zwitserland, op televisie zag dat hij gezocht werd. Hij zou zich toen volgens zijn versie prompt bij de politie hebben aangegeven. Zijn vriendin, dienster in het café waar de meisjes verdwenen, zegt echter dat zij hem al zondag vertelde dat de politie hem zocht.

Ait-Oud kan ook geen waterdicht alibi geven voor de dagen na de verdwijning van de kinderen. Hij beweert vooral gedronken en cocaïne gesnoven te hebben. Oproepen naar zijn gsm beantwoordde hij niet.

Liegen doet de man bovendien vaak: twee verkrachtingen van minderjarigen waar hij eerder voor veroordeeld werd, is hij ondanks sluitende bewijzen ook altijd blijven ontkennen.

Overtuigend bewijs dat hij de man is die de kinderen ontvoerde, is er niet. Daarom sluit politie ook andere verdachten nog altijd niet uit.


Gepatenteerde autodief

Nathalie en Stacy zijn nog altijd spoorloos. Vijf dagen na hun verdwijning lijkt de kans zeer klein dat ze nog levend teruggevonden zullen worden. Ook gisteren hebben tientallen speurders van de cel Verdwijningen en het Disaster Victim Identification (DVI) met speurhonden in de Saint Léonard-wijk leegstaande huizen en braakliggende terreinen doorzocht. Als Ait-Oud de meisjes te voet ontvoerde uit de buurt van café Aux Armuriers dan kan hij nooit ver geraakt zijn met twee meisjes aan de hand, is de redenering. De man heeft officieel ook geen auto.

De speurders vrezen echter dat Ait-Oud, als hij de dader is, de meisjes toch met een auto ontvoerde. Hij werd de voorbije jaren veroordeeld voor verkrachting, drugshandel en wapenbezit. Maar voor alles is Ait-Oud een autodief. Volgens speurders steelt hij een auto telkens hij er één nodig heeft.

Toen Abdallah Ait-Oud in 2001 een 14-jarig meisje ontvoerde in Flémalle deed hij dat ook met een gestolen auto. Uit het onderzoek blijkt ook dat Abdallah in het weekend van de ontvoering een auto heeft gestolen of er tenminste één leende. Als hij de meisjes in die auto heeft gesleurd dan kan hij ze overal gedood hebben en kunnen hun lichamen overal zijn.


Mark EECKHAUT - Het Nieuwsblad 15/06/2006

(Titels andere artikels:
Verdachte niet meer gevolgd na jarenlange internering
Ouders klampen zich vast aan elke strohalm
Zeven wrakken opgevist)

Gepost door: Boeykens | 15-06-06

Reageren op dit commentaar

Onkelinx: "We hebben lessen getrokken uit het verleden"
Uit de manier waarop de verschillende diensten de verdwijning van Stacey en Nathalie aanpakken, blijkt dat we lessen hebben getrokken uit het verleden. Dat heeft minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) in de Kamer verklaard.In antwoord op een vraag van Vlaams Belang-fractieleider Gerolf Annemans verwees de PS-minister naar verklaringen van Jean-Denis Lejeune, die zich positief uitsprak over de aanpak van het gerecht.


Perfecte samenwerking

"De lokale en federale politie werken inderdaad perfect samen. Politie, Justitie en Child Focus hebben snel gereageerd. De ouders werden verschillende keren ontvangen, er was psychologische steun, alle middelen die het gerecht vroeg werden ter beschikking gesteld en er werd een tweede onderzoeksrechter aangesteld", zei Onkelinx. Over de antecedenten van de hoofdverdachte wou de minister zich niet uitspreken. Ze beklemtoonde wel dat niet enkel deze piste wordt onderzocht.


Hervormingen

In elk geval toont het drama volgens Onkelinx aan dat er de voorbije jaren heel wat hervormingen zijn doorgevoerd, onder meer inzake seksuele delinquenten. Annemans was het daar helemaal niet mee eens. Dat opnieuw een seksueel delinquent werd vrijgelaten zonder begeleiding bewijst dat er de laatste 10 jaar niks is gewijzigd, redeneerde hij. "De trein der hervormingen is eerder op een zijspoor geraakt", klonk het.


Databanken

Annelies Storms (Spirit) vroeg de minister de verschillende databanken van politie en justitie nog efficiënter in te zetten. Het duurde nu nog drie dagen vooraleer geweten was dat in de buurt waar de meisjes verdwenen een persoon woonde met pedoseksuele gedragingen. Storms pleitte ook voor een koppeling tussen de nationale gegevensbank en het centraal strafregister. Volgens Onkelinx staat ons land aan de top wat de strijd tegen seksuele delinquentie betreft en laat het gebruik van de databanken wel toe om seksuele delinquenten op te sporen. (belga)

Het Laatste Nieuws 15/06/06

Gepost door: Boeykens | 15-06-06

Reageren op dit commentaar

'Belg is onverbiddelijk voor pedofielen'
BRUSSEL - Een meerderheid van de Belgen is voorstander van een strengere wetgeving ten aanzien van pedofielen.

Dat blijkt uit een peiling in opdracht van La Dernière Heure-Les Sports bij 1.000 Belgen.

Meer dan 76 procent (76,39 procent) van de ondervraagden is voorstander van een afschaffing van de voorwaardelijke vrijlating voor pedofiele recidivisten. Bijna 78 procent (77,98 procent) van de ondervraagden is voor de publicatie van een nationaal register van pedofielen om te weten te komen of er pedofielen in hun buurt wonen. Maar liefst 66,96 procent zegt voorstander te zijn van chemische castratie bij veroordeelde pedofielen.

De peiling werd uitgevoerd op 15 juni in Brussel en Wallonië en hanteert een foutenmarge van 3 procent.

De Standaard, vrijdag 16 juni 2006

Gepost door: Boeykens | 16-06-06

Reageren op dit commentaar

Nederlandse Kamer: Ouders over pedofiel inlichten
AMSTERDAM - De politie moet ouders kunnen waarschuwen als de naam van hun kind opduikt in strafonderzoeken naar bijvoorbeeld pedofielen of drugsdealers.


Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de wet op dat punt gewijzigd moet worden. Nu is het namelijk nog zo dat de politie geen informatie uit strafonderzoeken mag gebruiken, en dus ook ouders niet mag inlichten als hun kind in verband wordt gebracht met duistere zaken.

"Wat is dit voor flauwekul?" zegt VVD'er Frans Weekers. "Het kan toch niet zo zijn dat de politie kinderen als lokaas gebruikt, en de ouders niet informeert. Ik vind dat onacceptabel." Hij eist opheldering van minister Donner (Justitie).

PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen heeft Donner al vragen gesteld over een voorval in het Gelderse Heerde, waar de burgemeester en de politie met de handen in het haar zaten omdat ze ouders van 13- en 14-jarige kinderen die genoemd worden in een drugsonderzoek, niet mogen inlichten. "Privacy is een groot goed, maar ouders moeten hun kinderen wel kunnen opvoeden. Als een regel zich daartegen verzet, moeten we die onmiddellijk schrappen", aldus Wolfsen. Het CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma is het daarmee eens. "Als dit waar is, moeten we dat regelen."

De Kamerleden reageren hiermee op een oproep van de Utrechtse hoogleraar Familie- en Jeugdrecht Paul Vlaardingerbroek, tevens president van de International Society of Family Law en voorzitter van de Sectie Jeugd van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming.

Hoewel de politie geen informatie uit een strafdossier mag gebruiken om ouders te waarschuwen, is dat wel toegestaan als het kind met drugs wordt aangetroffen of overlast geeft. In de wet is daar niets voor geregeld. Het korps Gelderland-Midden is daarom in Arnhem gestart alle ouders een brief te sturen als hun kind door de politie wordt betrapt bij het gebruiken van drugs. Het project is zo succesvol dat het van het centrum naar andere wijken is uitgebreid.

door Jouke Schaafsma en Job Slok
Telegraaf.nl Snelnieuws 
za 17 jun 2006, 07:00

Gepost door: Boeykens | 17-06-06

Reageren op dit commentaar

'Ait-Oud heeft alibi'
BRUSSEL - Sinds vrijdag heeft de hoofdverdachte voor de verdwijning van Stacy en Nathalie, Abdallah Ait-Oud, een alibi. Dat is hem bezorgd door Mohammed B., de bestuurder van een zwarte Chrysler. Dat schrijft de krant La Dernière Heure zaterdag.

Volgens die getuige en zijn passagier zetten zij Ait-Oud tussen middernacht en 1.30 uur vier kilometer verder af aan een plein, waar de verdachte onder de blote hemel sliep.

Nadat hij een BMW en brandstof stal, nam hij twee dagen lang de telefoon niet op. ,,Ik ben gevlucht. Ik dacht dat de politie me zocht omdat ik een auto en benzine had gestolen. Toen ik dinsdag op tv zag dat ze me wilden hebben voor de ontvoering van twee kinderen, ben ik meteen naar de politie gestapt. Met die ontvoering heb ik niets te maken'', blijft Ait-Oud herhalen. kld

De Standaard, zaterdag 17 juni 2006 | Bron: belga

Gepost door: Boeykens | 17-06-06

Reageren op dit commentaar

Moeder Stacy veroordeeld voor mishandeling
BRUSSEL - Christiane Granziero, de natuurlijke moeder van de verdwenen Stacy Lemmens, is vrijdagmorgen door de strafrechtbank in Luik veroordeeld tot 12 maanden cel met uitstel voor mishandeling van haar zes kinderen.

Terwijl de vrouw zich ging prostitueren, sloot ze haar kinderen op in de kelder. Ze sloeg hen regelmatig met een kapstok en gaf hen nauwelijks te eten, schrijven Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure zaterdag.

,,Het verhaal van die kinderen is gruwelijk'', noteerde de politie. Nu Stacy verdwenen is, staat de moeder hysterisch te huilen voor de camera's. ,,Smakeloos theater, want ze heeft het meisje al twee jaar niet meer gezien'', klinkt het.

Christiane Granziero en haar bijzit Jean-Luc moesten maanden geleden al voor de rechtbank verschijnen wegens mishandelingen van hun kinderen, maar ze daagden toen niet op. Ze werden bij verstek veroordeeld tot twee jaar cel. Na het vonnis tekenden ze beroep aan. Dat werd vrijdag behandeld.

De mishandelingen dateren van 2001, Stacy was toen amper twee jaar oud. Haar broertjes, tussen 4 en 11 jaar, waren wel oud genoeg om schrijnende getuigenissen af te leggen. ,,We moesten soms uren op onze knieën zitten, zonder reden, we werden geslagen met broekriemen, opgerolde handdoeken en kapstokken.''

De Standaard, zaterdag 17 juni 2006 | Bron: belga

Gepost door: Boeykens | 17-06-06

Reageren op dit commentaar

Luikse verdwijningszaak wordt thriller
De verdwijningszaak in Luik krijgt steeds meer de allure van een thriller.

In de Gazet van Antwerpen van 14.6.2006 stond te lezen dat Catherine Dizier, de moeder van Nathalie, en haar vriend Thierry Lemmens, de vader van Stacy, door de Luikse gerechtelijke autoriteiten werden ontvangen.

Ook Christiane Granziero, de moeder van Stacy die haar dochterje al 5 jaar lang niet meer had gezien, was door de procureur des konings, Anne Bourguignont, in het bijzijn van sociale assistenten ontvangen en had informatie gekregen over het verloop van het onderzoek en slachtofferhulp.

Bij het verlaten van het justitiepaleis vertelden de ouders dat ze op de hoogte waren gebracht van het verloop van het onderzoek en dat hen was bevestigd dat de zoekacties in de wijk Saint-Léonard hervat waren. "Wij zijn geraakt door het feit dat we ontvangen zijn door de procureur des konings. Je ziet dat men ons op de hoogte wil houden", vertelde de vader van Stacy toen.

Het artikel in Gazet van Antwerpen vermeldde verder dat de gerechtelijke autoriteiten de ouders ook hadden uitgelegd waarom hen het toezicht over hun andere kinderen was ontnomen en er voor twee kinderen opvangplaatsen waren gezocht. "Ze hebben ons verteld dat dit gebeurd is om hen de huidige toestand te besparen en niet om ons te straffen", verduidelijkte Thierry Lemmens, de vader van Stacy.

In De Standaard van zaterdag 17 juni 2006 staat dan weer dat Christiane Granziero, de natuurlijke moeder van de verdwenen Stacy Lemmens, op vrijdagmorgen 16.6.2006 (op dezelfde dag dat Justitieminister Onkelinx een zogezegd 'werkbezoek' bracht aan de Luikse gerechtelijke autoriteiten waarbij zij niet wilde bevestigen of dit bezoek in relatie stond met de verdwijningen) door de strafrechtbank in Luik tot 12 maanden cel met uitstel werd veroordeeld voor mishandeling van haar zes kinderen. De beschuldigingen aan het adres van Christine Granziero dateren echter reeds van 2001 en Christiane Granziero en haar bijzit Jean-Luc moesten maanden geleden al voor de rechtbank verschijnen wegens mishandelingen van hun kinderen. De vraag is dan ook waarom deze zaak juist twee dagen na hun ontvangst op het Luikse gerechtshof in verband met de verdwijning van Nathalie en Stacy moest voorkomen.

De Standaard schrijft dat Christine Granziero zich ging prostitueren en haar kinderen in de kelder opsloot. Volgens Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure sloeg Christiane Granziero hen regelmatig met een kapstok en gaf hen nauwelijks te eten.
De politie van haar kant drukt zich als volgt uit: "Die vrouw staat nu hysterisch te huilen voor de camera's en verkoopt smakeloos theater omdat ze het meisje al twee jaar niet meer heeft gezien''.

Men kan zich echter afvragen waarom dit prostitutieverhaal en de verhalen over kindermishandeling juist nu naar boven moeten komen.

Er gebeurden al meer merkwaardige dingen in deze verdwijningszaak. De Luikse Justitie noemde Abdallah Ait Oud steeds een 'getuige' en een 'bevoorrechte getuige' terwijl zij zeer goed wist dat hij verschillende malen voor pedofilie veroordeeld was geweest. Vlak na de verdwijningen nam zij de kinderen van Catherine Dizier, de moeder van Nathalie, af omdat zij zogezegd 'met haar kinderen altijd in het café zat'. De Gazet van Antwerpen schreef zelfs dat 'het gerechtelijk onderzoek was vertraagd geweest' doordat de vrouw stomdronken aangifte ging doen van de verdwijning van haar dochtertje Nathalie.

Justitieminister Onkelinx beweerde bij de afsluiting van de zaak Dutroux dat België had bewezen 'alles te hebben gedaan om de waarheid aan het licht te brengen' terwijl de zaak Dutroux een doofpotoperatie was die moest aantonen dat Marc Dutroux een 'geisoleerde pervert' was. Het was immers duidelijk dat Dutroux niet alleen handelde en hij deel uitmaakte van een crimineel netwerk dat op verschillende terreinen (prostitutie, autodiefstallen, oplichting, fraude,) actief was.

Julie en Melissa werden nu bijna 11 jaar geleden op een kleine kilometer van de plaats waar Nathalie en Tracy verdwenen ontvoerd en zij werden vermoord weergevonden zonder dat Justitie een antwoord wist te geven op de meeste vragen.

Justitieminister Onkelinx beweerde zopas voor de Kamer dat er 'voldoende lessen uit het verleden zijn getrokken en er veel veranderd is'. Het is natuurlijk wel zo dat er in de verdwijningszaak te Luik veel sneller wordt gereageerd dan in de zaak Dutroux alhoewel dit bij de verdwijning van Tiffany Warnotte zeker nog niet het geval was. De politie maakt werkelijk werk van haar onderzoek.

De Luikse Justitie echter maakt een belabberde indruk. Een vrijgelaten pedofiel wordt een 'bevoorrechte getuige' genoemd; Catherine Dizier, de moeder van Nathalie, werd onmiddellijk na de ontvoering als een 'zuipschuit' voorgesteld terwijl haar kinderen werden afgenomen en geplaatst; De Luikse Justitie wilde het onderzoek enkele dagen na de verdwijningen al laten afsluiten; Precies twee dagen nadat de ouders van de ontvoerde kinderen door de Luikse Procureur ontvangen werden, wordt de moeder van één van deze ontvoerde kinderen door de Luikse strafrechtbank voor 'kindermishandeling' veroordeeld enzoverder.

Gaat het hier opnieuw om een manoeuvre om de fouten van Justitie en het vastgelopen onderzoek in deze verdwijningen te verhullen of zit er meer achter ?

Ook de houding van Justitieminister Onkelinx is in een aantal zaken bijzonder vreemd te noemen. De minister die steeds herhaalt dat alles 100% correct verloopt, deelde in antwoord op de vraag van Ecolo-parlementslid Zoë Genot bijvoorbeeld mede dat de kinderpornozaak Zandvoort als een 'individueel dossier' moest gezien worden terwijl de federale politie in haar rapport over een 100.000-tal kinderen sprak. De sexueel misbruikte kinderen werden echter nooit geidentificeerd, de kinderverkrachters werden nooit opgespoord en ook de kinderpornoproducers lopen nog steeds vrij rond.
De Werkgroep Morkhoven gaf deze zaak verschillende keren door aan Child Focus dat zich het Europees Centrum voor Vermiste kinderen noemt en dat in de Luikse verdwijningszaak met een indrukwekkende affichecampagne uitpakte waarbij zij, zoals bij de verdwijning van Tiffany Warnotte, verouderde foto's gebruikte. Child Focus reageerde echter niet.

Gepost door: Boeykens | 17-06-06

Reageren op dit commentaar

Moeder Stacy stelt zich burgerlijke partij
De moeder van Stacy, Christiane Grianziero, stelt zich maandag burgerlijke partij in het onderzoek naar de verdwijning van het kind, zo heeft haar advocaat, Philippe Moureau, zaterdag bevestigd.

De moeder, die vrijdag tot 12 maanden cel met uitstel werd veroordeeld, deed haar veroordeling als "aberrant" af. Ze zei dat ze zich onttrok aan het gerechtelijk bevel haar kinderen in een instelling te plaatsen, omdat ze de kinderen wou beschermen.

Granziero, die Stacy sinds vijf jaar niet meer ziet, overweegt een klacht wegens eerroof in te dienen. "Maar nu niet. Dit is niet haar hoofdbekommernis. Nu wil ze haar dochter terugvinden", aldus Moureau.

(Belga 17:39) De Morgen, 17.6.2006

Gepost door: Boeykens | 17-06-06

Reageren op dit commentaar

Toch geen alibi voor Abdallah
Abdallah Ait-Oud heeft geen alibi voor het moment waarop de meisjes verdwenen.

Gisteren circuleerde een tijdlang het bericht dat hij door de chauffeur van een zwarte Chrysler was meegevoerd en dus niet bij café Aux Armuriers was op het moment van de verdwijning. ,,Niets van'', zegt die chauffeur, ene Mohammed, nu. ,,Hij heeft even in mijn auto gezeten. Maar dat was vóór de ontvoering, tussen middernacht en 1 uur. Ik heb hem juist naar dat café gevoerd.''

Gisteren ging de zoekactie naar de meisjes onverminderd voort. De hele dag lang doorzochten tientallen agenten een oud en verlaten militair domein La Chartreuse in het oosten van Luik. Daar hangen vaak drugsverslaafden rond. Bovendien is het geen onbekend gebied voor de moordbrigade van de federale politie. In 1998 werd het 10-jarige jongetje David Geebelen uit Grivegnée er doodgeslagen en achtergelaten in een oude bunker. Maar dit keer leverde de zoektocht niets op.

Ook vandaag wordt er opnieuw gezocht. De jongste dagen zouden er elke dag tot honderden telefoontjes binnenlopen van mensen die het onderzoek vooruit willen helpen. (SDB)

Het Nieuwsblad 18/06/2006 

Gepost door: Boeykens | 18-06-06

Reageren op dit commentaar

,,Geef ze terug, doe het desnoods anoniem''
Vader Mahy richt dramatische oproep tot ontvoerder(s)

Het onderzoek naar de verdwijning van Nathalie Mahy (10) en Stacy Lemmens (7) is het hele weekend koortsachtig voortgezet. Maar opnieuw zonder resultaat.

Cathérine Dizier, de moeder van de verdwenen Nathalie Mahy, is gisteren de hele dag verhoord door speurders van de Luikse federale politie. De vrouw kreeg naar eigen zeggen vrijdag een ,,verdachte sms'' die ze aan de speurders wilde laten zien. De speurders profiteerden er gisteren van om haar negen uur lang aan de tand te voelen over de omstandigheden waarin haar kind Nathalie en haar stiefdochter Stacy in de nacht van 9 op 10 juni verdwenen.

Ze wilden van haar tot in het detail weten wat er die bewuste avond in het café Aux Armuriers gebeurde. Volgens Lucrèce Henrard, de advocate van Dizier, werd haar cliënte geconfronteerd met alle getuigenissen en geruchten die de voorbije dagen bij de politie binnenliepen. ,,Dat is de normale procedure. Het betekent niet dat mijn cliënte nu plots een verdachte is.''

De raadkamer beslist vandaag of hoofdverdachte Abdallah Ait-Oud in de cel moet blijven. De man pleegde vroeger al twee verkrachtingen op minderjarigen en was aanwezig in café Aux Armuriers toen de meisjes verdwenen. Hij werd woensdag aangehouden op verdenking van ontvoering.


Wachten op DNA

Jean-Dominique Franchimont, de advocaat van Ait-Oud (38), zal zijn vrijlating vragen. Dat zei hij gisteren na een bezoek aan Ait-Oud in de gevangenis. ,,Mijn cliënt lijkt me eerlijk. Op alle elementen die de speurders verdacht vonden, heeft hij een antwoord.''
,,Zo had hij schrammen aan zijn armen en knieën waarvan de speurders dachten dat hij ze misschien had opgelopen toen hij de kinderen met geweld in het struikgewas sleurde. Ait-Oud heeft de speurders verteld dat hij de nacht van de feiten verschillende keren naar het huis van zijn vriendin is gegaan. Hij probeerde daar binnen te dringen door langs een boom door haar raam te klimmen. Dat is mislukt en hij heeft zich geschramd.''

,,De dagen erna heeft hij rondgedoold in Luik. Verschillende getuigen hebben hem gezien. Het enige probleem is dat het soms niet duidelijk is wanneer ze hem zagen. U mag niet vergeten dat alles zich afspeelt in een relatief marginaal milieu. Maar volgens mij liegt hij niet.''

Ait-Oud zelf werd zaterdag de hele dag door de politie ondervraagd. Hij blijft ontkennen dat hij iets te maken heeft met de zaak. Maar het blijft volgens gerechtelijke bronnen onduidelijk wat de man gedaan heeft vrijdagnacht, vlak na de verdwijning van de twee meisjes, en de dag erna, zaterdag. De resultaten van het DNA-onderzoek op kleren die gevonden werden in het appartement van de man, zijn nog niet bekend.


Foto's en video's

Het gerecht zet ondertussen alles op alles. Het parket doet een oproep aan alle mensen die de dag van de verdwijning op de braderie in de Luikse Saint-Léonardwijk aanwezig waren om foto's en videobeelden binnen te brengen. Misschien zijn op die foto's mogelijk verdachten te zien.

De zoekacties op het verlaten militair domein ,,La Chartreuse'' leverden gisteren opnieuw niets op.

Didier Mahy, de vader van Nathalie, deed gisteren tijdens het RTL-programma Controverse een oproep tot de ontvoerder(s) van zijn kind om zijn dochter en Stacy vrij te laten. ,,Zet ze gewoon ergens af. Doe het anoniem maar geef ze terug'', zei hij. Vader Mahy zegt dat hij voelt in het diepste van zijn hart ,,dat zijn dochter nog leeft''.

Mark EECKHAUT 19/06/2006 Het Nieuwsblad

Gepost door: Boeykens | 19-06-06

Reageren op dit commentaar

Ait-Oud vrij door 'gat in het systeem'
Abdallah Ait-Oud, de Luikenaar die verdacht wordt van de ontvoering van Stacy (7) en Nathalie (10), kwam in december 2005 vrij omdat hij volgens een psychiater ten onrechte geïnterneerd was.

Hij zat jarenlang opgesloten in de instelling van Paifve omdat een andere psychiater in 2001 had geconcludeerd dat de man niet toerekeningsvatbaar was. Hij was gearresteerd wegens de ontvoering en verkrachting van een 14-jarig meisje.

Door het rapport van die eerste psychiater werd Ait-Oud na de feiten van 2001 niet gestraft, maar door het gerecht doorgestuurd naar de psychiatrie. Hij werd opgesloten in Paifve, tot hij genezen verklaard kon worden en op een veilige manier weer in de maatschappij kon worden gereïntegreerd.

Tijdens zijn verblijf in Paifve stelden heel wat psychologen en psychiaters zich vragen bij de diagnose ,,ontoerekeningsvatbaar''. Ze vonden dat de man wel verantwoordelijk was voor zijn daden en niet thuishoorde in het systeem van de internering. Uiteindelijk werd psychiater Pierre Lux aangesteld om de knoop door te hakken en ook die kwam

in 2005 tot de conclusie dat de man wél toerekeningsvatbaar was, en dat ook altijd was geweest.

Abdallah mocht dan wel gevaarlijk zijn, dat was volgens de psychiater geen reden om hem opgesloten te houden in een instelling voor geïnterneerden en om hem psychiatrisch te blijven behandelen. Dat herhaalde psychiater Lux gistermorgen ook in het discussieprogramma Controverse op de commerciële zender RTL. Samengevat:


Ait-Oud hoorde niet thuis in Paifve.

De Commissie ter Bescherming van de Maatschappij die het lot van Abdallah Ait-Oud in handen had, kon na dat rapport van Lux niets anders dan hem laten gaan. De man werd begin december vorig jaar vrijgelaten, zonder dat er nog enige opvolging mogelijk was. Terwijl het volgens Suzanna Moreau, de voorzitster van de betrokken commissie, de gewoonte is om geïnterneerden na een lange periode van opsluiting eerst een tijdlang op proef vrij te laten en hen van nabij in de gaten te houden. Het probleem Ait-Oud was volgens haar ,,uitzonderlijk, maar niet uniek''. (SDB)

19/06/2006  Het Nieuwsblad

Gepost door: Boeykens | 19-06-06

Reageren op dit commentaar

Vermoedelijke moordenaar Joe wordt uitgeleverd
Adam G., de vermoedelijke moordenaar van Joe Van Holsbeeck wordt uitgeleverd aan België. Dat heeft een hof van beroep in de Poolse hoofdstad Warschau vanmiddag beslist.

Adam G. werd op 27 april gearresteerd in het noordoosten van Polen en zit er in voorlopige hechtenis. Hij wordt ervan verdacht op 12 april in het Brusselse Centraal Station Joe Van Holsbeeck te hebben neergestoken voor zijn mp3-speler. Zijn vermoedelijke kompaan werd op 24 april in België opgepakt.

Een Poolse rechtbank besliste eind mei al dat Polen Adam G. aan ons land moest uitleveren om hier terecht te staan, maar G. ging in beroep.

Zijn advocaten pleitten voor het Hooggerechtshof dat hun cliënt niet aan België mocht worden uitgeleverd omdat het Belgische gerecht een fout had begaan. Het gerecht had een beroep gedaan op een Europees aanhoudingsbevel en dat was volgens de advocaten van Adam G. enkel van toepassing op volwassenen. In hun stelling hadden de Belgische onderzoekers eerst aan een jeugdrechter moeten vragen om Adam G. uit handen te geven zodat hij als een volwassene kon worden behandeld vooraleer zijn uitlevering te vragen.

Het Poolse Hooggerechtshof verwees de zaak vorige week terug naar het hof van beroep.

Adam G. zal binnen de tien dagen aan het Belgische gerecht overgedragen worden. "Er is geen reden om te veronderstellen dat het Belgische gerecht een Pool geen eerlijk proces kan garanderen", zei rechter Grzegorz Salamon.

Eens in België, zal Adam G. voor een jeugdrechter moeten verschijnen. Die kan "educatieve" maatregelen nemen en hem bijvoorbeeld in een centrum voor jeugddelinquenten plaatsen. De rechter kan het dossier ook uit handen geven en de jonge Pool naar een volwassenenrechtbank verwijzen. In principe is dat een assisenhof en riskeert Adam G. dan een levenslange gevangenisstraf.
(Belga, De Morgen, 25.7.06)

Gepost door: Boeykens | 25-07-06

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.