03-06-06

Wordt u van terrorisme verdacht ?


Tot welke waanzin de 'wereldwijde strijd tegen het terrorisme' en bepaalde terreuracties hebben geleid, blijkt nog eens uit de recente Londense politieactie waarbij ongeveer 300 politieagenten waren betrokken.

Mensen die er een beetje vreemd uitzien kunnen beter niet in Londen gaan wonen. Iemand die door de buren van 'terrorisme' wordt verdacht, loopt er immers de kans dat er enkele honderden politieagenten in speciale gevechtskledij op zijn huis afstormen en dat hij (en iederéén die zich op dat moment in het huis bevindt) in koelen bloede wordt neergeschoten. Wie niks met 'terrorisme' te maken heeft en dergelijke aanval niet overleeft, heeft pech gehad.


Man neergeschoten bij politie-inval in Londen

LONDEN - De politie in de Britse hoofdstad Londen heeft vrijdag bij een inval in een huis een 23-jarige man neergeschoten en hem, later in het ziekenhuis, onder arrest geplaatst op verdenking van betrokkenheid bij terreuracties.

Een tweede man, van 20, werd meteen al gearresteerd. Waarvan hij wordt verdacht, is verder niet bekendgemaakt.

Twee andere mensen die zich ook in het huis bevonden werden eveneens behandeld in het ziekenhuis, mogelijk omdat ze in shock verkeren. Zij zijn niet aangehouden. Volgens buren woonden in het huis al jaren een man, een vrouw en hun vier tienerkinderen.

De inval werd uitgevoerd in een wijk in het oosten van Londen, waar Bengalezen, Pakistanen, Oost-Europeanen en autochtone Britten wonen. De buren beweren ook dat de gearresteerde mannen in Groot-Brittannië geboren moslims zijn, maar de politie weigerde dat te bevestigen.

Bij de politieactie waren ongeveer driehonderd agenten betrokken, onder wie personen met pakken die bescherming bieden tegen nucleaire, biologische en chemische wapens. De politie zei dat tot de inval werd besloten op grond van specifieke inlichtingen, die duidden op de aanwezigheid van vuurwapens of materiaal dat het dragen van de beschermende pakken noodzakelijk maakte. De politie zei verder dat het onderzoek van de woning enkele dagen zou vergen. hrt


De Standaard, zaterdag 3 juni 2006 | Bron: ap

Commentaren

'Britse politie blijft zoeken naar chemisch wapen in Londen' LONDEN - De Britse antiterreurpolitie zoekt al sinds vrijdag naar een chemisch wapen, dat zou verstopt zijn in een rijhuis in Oost-Londen. Vrijdag viel de politie de woning binnen na een tip van de inlichtingendiensten. Twee broers werden gearresteerd.

De zoektocht zou nog enkele dagen kunnen aanslepen, aldus de BBC. Volgens de inlichtingendiensten zou het gaan om een wapen dat tientallen of honderden slachtoffers kan maken.

De mannen, 20 en 23 jaar oud, ontkennen dat ze iets met terrorisme te maken hebben.

Tijdens de raid werd de oudste van de twee broers in de schouder geschoten. Het blijft onduidelijk in welke omstandigheden het schot is afgevuurd. llc

De Standaard, maandag 5 juni 2006 | Bron: bbc

Gepost door: Boeykens | 05-06-06

Reageren op dit commentaar

Twee broers vrij na Britse antiterreurrazzia
Twee broers die vorige week in Londen bij een grootscheepse razzia in het kader van de strijd tegen het terrorisme werden opgepakt, zijn vrijgelaten zonder dat ze in beschuldiging zijn gesteld, zo heeft Scotland Yard vrijdagavond bekendgemaakt.

De woning van de twee mannen werd doorzocht en de politie zei dat de huiszoekingen afgelopen waren. De chemische wapens waarnaar gezocht werd, zijn blijkbaar niet gevonden in het huis.

Mohammed Abdul Kahar (23) en Abul Koyair (20), die van Bengalese afkomst zijn, hebben steeds hun onschuld staande gehouden. Bij de razzia op 2 juni in de wijk Forest Gate waren 250 politieagenten betrokken. De oudste van de twee broers liep kogelwonden aan de schouder op.

De politie zei vrijdagavond te "begrijpen" dat het speurwerk in het huis voor "ongemakken" had gezorgd. Ze zal een en ander herstellen. De speurders benadrukten dat ze hun onderzoek voortzetten.

Het Laatste Nieuws, 9/06/06

Gepost door: Boeykens | 10-06-06

Reageren op dit commentaar

Britse politie blundert opnieuw
Neergeschoten terreurverdachte blijkt onschuldig

Precies een week nadat hij als ,,terreurverdachte'' was neergeschoten, moest de Britse politie Mohammed Abdul Kahar samen met zijn broer laten gaan. De politie gaf toe dat er ,,vergissingen'' zijn gemaakt. Een nieuwe slag voor de terreuraanpak van de Britse politie, die al onder vuur lag sinds de Braziliaan Jean Charles de Menendez onschuldig werd doodgeschoten.

Sinds de moordende bomaanslagen van juli vorig jaar op de Londense metro reageert de Britse politie bijzonder nerveus op nieuwe terreurdreigingen. Dat werd nauwelijks twee weken na die aanslagen al duidelijk, toen de Braziliaan Jean Charles de Menendez werd doodgeschoten in de metro, omdat hij zich ,,verdacht'' gedroeg.

Menendez bleek achteraf ongewapend en volslagen onschuldig. Afgelopen week nog lekte uit dat het openbaar ministerie onderzoekt of sir Ian Blair, het hoofd van de Britse politie, zich voor die feiten voor de rechtbank moet verantwoorden.

Volgens critici lijkt de politie echter niet te hebben geleerd uit haar fouten uit het verleden. Op 2 juni vielen antiterreureenheden een huis in Londen binnen na een tip dat daar gesleuteld werd aan een chemisch wapen. Bij de politieraid, uitgevoerd door 250 agenten, raakte Mohammed Abdul Kahar gewond door politiekogels. Zijn broer Abul Koyair werd ook opgepakt. Een week later moest de politie hen vrijdag echter laten gaan. In hun huis werd niks teruggevonden wat kon wijzen op de mogelijke aanmaak van chemische wapens.

De inval heeft intussen wel felle reacties uitgelokt bij de islamitische gemeenschap in Groot-Brittannië. Moslimleiders waarschuwen dat de politie op het punt staat het vertrouwen te verliezen van hun gemeenschap.

Politiechef Ian Blair heeft de inval echter verdedigd. ,,Dit is geen raid van de ene gemeenschap tegen de andere. We leven allemaal onder de terroristische dreiging.''

De politie stelt, op basis van de gekregen informatie, ,,geen keuze'' te hebben gehad. Zelfs premier Tony Blair heeft zich in het debat gemengd, en ook hij nam het op voor de politie en de veiligheidsdiensten.

Toch klinkt er ook kritiek op het optreden van de veiligheidsdiensten. Ex-politieofficier John O'Connor stelde gisteren op de BBC dat het om een ,,hoogst onprofessionele inval'' ging. ,,Dergelijke operatie doe je alleen als je zeker bent van je stuk, en niet op basis van speculatie en vage informatie'', bekritiseerde hij de politieleiding.

Ook de woordvoerder van de Londense politie gaf toe dat een en ander is misgelopen. ,,De politie moet leren van de reeks van vergissingen die tot deze inval hebben geleid'', gaf Murad Qureshi toe.

De Standaard, zondag 11 juni 2006

Gepost door: Boeykens | 11-06-06

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.